Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Presa: Insurgentii din Ucraina au operat o schimbare tactică importantă

21 aug. 2014,, 01:15   Externe
15809 20
Foto: trends.md
"Luni de zile experții occidentali acuzau Rusia că ar fi condus acțiunile rebelilor în estul Ucrainei. Cu toate acestea, rămînea incert gradul de influență directă a Rusiei asupra separatiștilor", - scrie autorul blogului de politică externă pe Washington Post, Rick Noack, citat de InoPressa.

Cînd proaspătul prim-ministru al rebelilor, Alexandr Zaharcenko, a declarat la sfîrșitul săptămînii trecute că a primit întăriri 1200 de luptători din Rusia și 150 de vehicule blindate din surse necunoscute, Moscova repede a negat totul, subliniază jurnalistul.

Declarațiile lui Zaharcenko prezintă un interes aparte, deoarece acestea sînt făcute la două săptămîni de la numirea sa ca prim-ministru al RPD pe fundalul unor rocade ample și confuze în conducerea rebelilor, se spune în articol.

Noack consideră că "una dintre consecințele remarcabile ale ultimelor rocade este "faptul că contactele cu Rusia ale persoanelor care au preluat conducerea "sînt mult mai puțin evidente decît legăturile predecesorilor lor". De exemplu, cetățeanul Rusiei, Alexandr Borodai a fost înlocuit de Zaharcenko, liderul unei grupări miliatre locale, iar locul lui Igor Strelkov a fost ocupat de un localnic, Vladimir Kononov.

"Interpretările majorității experților cu care a discutat WorldViews, se reduc la două concluzii identice: în primul rînd, Rusia, posibil, dorește să consolideze forțele rebele, pentru a preveni înfrîngerea lor de către armata ucraineană și să le confere o influență mai mare. În al doilea rînd, plasînd în funcții liderii locali, Rusia se pare că încearcă să reînvie ideea de rebeliune civilă justificată. Obiectivul final ar fi federalizarea estului țării prin negocieri pașnice", - consideră autorul blogului.

Va funcționa? Ellie Knott, cercetător la Școala de Economie din Londra, se îndoiește. Cine nu ar conduce revolta din estul Ucrainei, "guvernul ucrainean va continua să-i considere teroriști", afirmă ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?