X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Expert: Alegerile parlamentare vor revigora … piața imobiliară

20 aug. 2014,, 15:20   Economie
3960 0
Foto: dcnews.ro
Semnarea documentelor privind asocierea cu UE și crearea Zonei de Liber Schimb, viitoarele alegeri parlamentare, precum și consecințele nedorite ale acestor evenimente vor revigora, în mod semnificativ, piața imobiliară, care stagnează deja de mult timp. De această părere este specialistul Bursei Imobiliare „LARA” Igor Anton, comunică NOI.md.

Potrivit expertului, primele șase luni ale anului curent se caracterizează prin stagnarea generală a întregii pieţe imobiliare din capitală, în special a pieţei imobiliare secundare.

Este interesant fenomenul că, deși apartamentele de pe piața imobiliară secundară sînt cumpărate fără prea mare tragere de inimă, ele nu s-au ieftinit. Costul unui metru pătrat, ca și anul trecut, variază între 580 și 590 de euro. Specialiștii companiei se aşteaptă ca rata de depreciere a leului moldovenesc în raport cu valutele să ducă inevitabil la o scădere a costului apartamentelor pe piața locuințelor secundare în 2014, iar pe de altă parte, poate crește numărul tranzacțiilor în scopul păstrării economiilor sub formă de bunuri imobiliare.

„Cu toată «apatia» de pe piaţa apartamentelor cu suprafeţe nu foarte mari și costuri relativ joase, acestea au început să fie vîndute într-un număr mai mare și mai rapid decît în anii precedenți. Acest lucru a fost deosebit de vizibil în legătură cu falimentul și litigiile unei serii de companii implicate în construcţia mansardelor și caselor noi. Trebuie remarcat incidentul cu mansardele din capitală, de la Botanica, care a redus vînzările pe acest segment și a crescut interesul pentru locuințele secundare, apartamente mici şi ieftine”, a precizat specialistul.

Un rol semnificativ în relansarea pieței l-a jucat şi dublarea impozitului pe imobilele locative și cheltuielile pentru întreținerea apartamentelor cu suprafețe mari, fapt care a dus, în mod tradiţional, la creșterea ofertelor de apartamente cu 3 și 4 camere și reducerea automată a preţului la ele cu 5-8% de la începutul acestui an.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?