Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

CET-Nord va fi modernizată

20 aug. 2014,, 13:50   Economie
3388 0
Foto: newschannel.ro
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi Republicii Moldova un credit pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic din municipiul Bălți” (CET-Nord), informează NOI.md.

În cadrul proiectului urmează să fie instalate trei turbine de gaze pentru sporirea capacității de tranzit a nodului energetic al centralei și sporirea capacității de producție a energiei electrice cu aproape 60%. Totodată, vor fi schimbate pompele, ventilatoarele și aspiratoarelor de fum, iar în locul cazanului care activează în bază de cărbune va fi instalat un cazan care va funcționa pe bază de biocombustibil. În 120 de blocuri din Bălți, în care locuiesc circa 28 de mii de oameni, vor fi instalate cazangerii individuale.

Costul total al proiectului se estimează la circa 10 milioane de euro. BERD va oferi un credit de 7 milioane de euro pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de grație de 2-3, cu rata dobînzii LIBOR plus marja de 1-2%. Încă 3 milioane de euro vor fi alocați sub formă de grant de Fondul Parteneriatului Estic pentru Eficienţă Energetică şi Mediu.

Potrivit evaluărilor Ministerului Economiei, realizarea acestui proiect va aduce beneficii economice și va îmbunătăți starea mediului ambiant.

Guvernul va aproba astăzi semnarea acordului financiar respectiv dintre Moldova și BERD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?