Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

FMI și Moldova vor discuta proiectele bugetului și politicii fiscale pe anul 2015

20 aug. 2014,, 10:17   Economie
3884 2
Foto: modernbanking.org
O nouă misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) va sosi în Republica Moldova la sfîrșitul lunii septembrie pentru a discuta cu autoritățile de la Chișinău proiectele bugetului de stat și a politicii bugetar-fiscale pe anul 2015. Informația a fost comunicată de ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”, notează NOI.md.

Anatol Arapu a amintit că în prezent Moldova nu are un program oficial de cooperare cu FMI și în aceste condiții țara noastră îndeplinește unele acorduri neformale cu FMI, ce țin de politicile macroeconomică și bugetar-fiscală. Oficialul a precizat că Guvernul Moldovei îndeplinește recomandările FMI în ceea ce ține de controlul asupra deficitului bugetar, finanțarea bugetului din contul unor surse reale, rata inflației, cursul valutar etc.

Ultima misiune a FMI în frunte cu Max Alier s-a aflat la Chișinău în perioada 16-22 iulie, pentru a examina situaţia din sectorul financiar-bancar al ţării și a discuta despre asistenţa pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova şi despre punerea în aplicare a politicilor structurale după expirarea programului susţinut de FMI. Principalele subiecte abordate atunci au vizat evoluţia situaţiei macroeconomice în anul 2014 şi pe termen mediu, politicile monetare promovate de Banca Naţională a Moldovei, situaţia din sistemul financiar (bancar şi nebancar) al țării, evoluţia bugetului public naţional, inclusiv a bugetului asigurărilor sociale de stat, în anul 2014, şi perspectivele bugetare pentru anul 2015, precum şi cadrul bugetar pe termen mediu 2015-2017. Totodată, au fost discutate riscurile actuale pentru evoluţia situaţiei macroeconomice a Republicii Moldova, în special în contextul restricţiilor la export impuse de Federaţia Rusă, dar şi a situaţiei regionale complicate.

Premierul Iurie Leancă s-a referit la măsurile de perfecţionare a cadrului legal în domeniul financiar-bancar şi a menţionat că guvernul de la Chişinău va continua să promoveze cu maximă prudenţă politicile bugetar-fiscale şi monetar-valutare, pentru care şi-a asumat răspunderea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?