Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Tiraspol şi Chişinău au rezolvat problema şcolilor moldoveneşti

20 aug. 2014,, 09:30   Societate
2644 0
Foto: novostipmr.com
Transnistria aşteaptă explicaţii pentru faptul intentării de către Moldova a dosarelor penale împotriva unui număr de funcţionari din regiune. O declarație în acest sens a făcut marţi ministrul de externe, reprezentantul politic al Transnistriei, Nina Ştanski, după negocierile de la Tiraspol cu omologul său moldovean, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Potrivit agenţiei "Infotag", Ştanski a declarat într-un briefing după întîlnire că a propus să discute această problemă cu Carpov, dar fără rezultat.

Potrivit ei, în ultimele săptămîni Moldova a iniţiat dosare penale împotriva ministrului Agriculturii şi Resurselor Naturale, adjunctului şi mai multor oficiali din administraţia raionului Dubăsari, precum şi împotriva prim-ministrului.

"Se creează impresia că dosarele penale sînt iniţiate împotriva celor implicaţi în soluţionarea problemelor existente", a spus Ştanski, precizînd că este posibil ca "pornirea acestei maşini represive să perturbe negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău (adică reuniunea în formatul "5+2", programată pentru luna septembrie - "I")".

Carpov a declarat că în primul rînd problema intentării dosarelor penale trebuie discutată de grupurile de experţi ale părţilor pentru interacţiune juridică.

"Va fi foarte dificil la nivel politic de rezolvat problema fără activitatea grupurilor de profil", a spus el.

Însă dialogul grupurilor de experţi din domeniul juridic, potrivit lui Ştanski, este complicat de faptul că anterior Republica Moldova a deschis un dosar penal împotriva unui număr de funcţionari din organele de drept ale Transnistriei, inclusiv împotriva ministrului de interne.

"Sperăm că vizita în Transnistria şi Republica Moldova, programată pentru 28-29 august, a reprezentantului special al OSCE, Bogojevic, ne va permite să găsim soluţiile acestei probleme", a spus ea.

Vorbind despre legalizarea actelor de studii transnistrene Ştanski a spus că "sînt veşti bune".

"Experţii europeni au elaborat recomandări pentru soluţionarea acestei probleme", a spus diplomatul.

Ea a precizat că există unele progrese şi în privinţa activităţii şcolilor româneşti din Transnistria.

"Două şcoli din raionul Dubăsari au încheiat deja contracte de arendare. Am primit confirmarea părţii moldoveneşti că este gata să plătească taxa şi să achite datoria existentă înainte de începerea anului şcolar. Putem acţiona în mod pragmatic şi să nu ne gîndim la partea politică a problemei, ci la esenţa ei – sănătatea şi siguranţa copiilor", a spus Ştanski.

Carpov a declarat că în cadrul şedinţei au convenit asupra elaborării regulamentului cu privire la statutul şi funcţionarea instituţiilor de învăţămînt a Moldovei în Transnistria.

"Propunem să includem în acesta aspectele juridice, financiare şi educaţionale", a spus Carpov.

Părţile deja s-au schimbat cu proiectele acestui regulament. Săptămîna viitoare experţii vor discuta mecanismele de impozitare a personalului şcolilor, precum şi vor inspecta şcolile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?