X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Asalt în toate direcțiile în estul Ucrainei: Armata ucraineană a ajuns în centrul Luganskului

20 aug. 2014,, 09:15   Externe
10078 19
Foto: agerpres.ro
Forțele ucrainene continuă să progreseze în operațiunea lor specială desfășurată în estul Ucrainei, ajungînd pînă în centrul orașul Lugansk - capitala regiunii cu același nume și unul dintre ultimele bastioane ale separatiștilor proruși în estul Ucrainei, a anunțat luni seara purtătorul de cuvînt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Andrii Lîsenko, într-o intervenție la postul de televiziune ICTV, potrivit Ukrainska Pravda și Unian.

Armata 'a încercuit orașele-cheie din Donbas' (zonă care include regiunile Donețk și Lugansk), pregătindu-se de etapa finală a operațiunii pentru eliberarea Donețkului de rebeli.

Separatiștii au început să acționeze mai agresiv pentru că ei simt că, în curînd, va veni sfîrșitul 'la care cu toții visăm', a spus oficialul ucrainean.

'Unele unități ale noastre au ajuns încă de luni în partea centrală a Luganskului. Luptele se duc deja pe străzile orașului', a precizat acesta.

De asemenea, batalionul 'Donbas' a intrat luni în orașul Ilovaisk, ultimul punct-cheie spre Donețk, unde marți continuau luptele cu rebelii.

La 15 august, trupele guvernamentale au încercuit complet Lunganskul și au tăiat toate comunicațiile, inclusiv auto, între rebelii de aici și cei din Donețk.

La 17 august, Brigada nr.95 a forțelor armate ucrainene a preluat controlul asupra orașului Yasinovataya în regiunea Donețk.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat luni o schimbare în strategia sa militară pentru conflictul în estul Ucrainei, într-o reuniune cu responsabili ai forțelor de ordine. Pînă acum, tactica utilizată de comandamentul militar ucrainean a fost încercuirea și asedierea principalelor bastioane ale insurgenților proruși, în timp ce armata avea mari dificultăți atunci cînd venea vorba să intre în orașe, unde luptele se soldau cu numeroase victime.

Liderul ucrainean a cerut o 'regrupare a forțelor' pentru izolarea zonelor controlate de insurgenți și pentru 'a împiedica livrarea de arme și echipamente' dinspre frontiera cu Rusia, din care o parte este încă sub controlul separatiștilor.

Vladimir Kononov, comandantul rebelilor din Donețk, care l-a înlocuit în funcție pe Igor Ghirkin, despre care se spune că ar fi colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), a declarat luni că autoritățile de la Kiev vor încerca să preia controlul Donețkului, indiferent de mijloace și de numărul victimelor în rîndurile civililor, pînă în 24 august, dată la care Ucraina își sărbătorește Ziua Națională, potrivit Ria Novosti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?