Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Cele mai mari temeri ale agricultorilor încep să se adeverească

19 aug. 2014,, 14:34   Economie
6158 1
Foto: noi.md
„Nu comentez activitatea colegilor, voi răspunde pentru munca mea. Prețul de achiziție a unui kilogram de mere pentru procesare la fabricile din Florești și Cupcini acum constituie 67 de bani. Acuzațiile de trișare la adresa producătorilor de conserve sînt zvonuri și provocări”, a declarat pentru NOI.md directorul SA „Natur-Bravo”, Vadim Scorobogatco.

Potrivit interlocutorului, prețurile pot fi micșorate de intermediarii care cumpără producția nemijlocit în livezi și în numerar.

„Noi achiziționăm merele la prețul de 67 de bani, cu includearea transportării producției la fabrică și TVA în mărime de 8%”, a precizat antreprenorul.

Însă Scorobogatco a recunoscut că acest preț va trebui scăzut. „Partenerii occidentali ne-au comunicat recent prețul final pentru o tonă de suc concentrat – 400 de euro. În condițiile actualului preț de achiziție o tonă de suc concentrat costă 445-450 de euro. Vom fi nevoiți să micșorăm prețul la mere cu 5-7 bani pentru a nu rămîne în perdere, or, despre profit nici nu poate fi vorba”, a spus omul de afaceri.

„Mai încercăm să convingem partenerii să achite sucul concentrat în avans, însă deja este clar că ei nu vor accepta acest lucru. Nu-i putem presa, sîntem bucuroși și de ceea ce este, avînd în vedere recolta bogată de mere din Germania și recenta declarație a ministrului german al Economiei, care a afirmat că își vor proteja producătorii de producția poloneză”, a subliniat expertul.

Potrivit lui Scorobogatco, în această situație există temeri că în toiul sezonului se vor termina mijloacele circulante.

Referindu-se la onorarea promisiunilor făcute fermierilor de către Guvern, Scorobogatco a menționat că se adeveresc cele mai mari temeri ale producătorilor agricoli. Principalele condiții de depășire a crizei au fost compensațiile, micșorarea presiunii băncilor la credite, înțelegerile Guvernului cu furnizorii de resurse energetice, precum și obținerea cît mai rapidă a certificatului de situație de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie în legătură cu embargoul rusesc.

Ultimele trei condiții deja nu se îndeplinesc. Mai mult, sîntem deja înștiințați despre sistarea apei și energiei electrice în cazul neachitării acestor servicii. A rămas primul punct, dar se pare că bani pentru compensații încă nu au fost găsiți. „Ne temem și să ne gîndim care ar putea fi consecințele. Totuși, sperăm la mai bine”, a conchis Scorobogatco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?