X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Șelari: Există temeri că Europa nu ne va ajuta

18 aug. 2014,, 13:30   Economie
5637 3
Foto: noi.md
„Tare aș vrea să greșesc, dar mă tem că Guvernul nu-și va putea onora promisiunile față de producătorii agricoli de a compensa pierderile cauzate de pe urma sancțiunilor impuse de Rusia”, a declarat pentru NOI.md directorul executiv al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari.

„Una dintre cele 11 legi pentru care Guvernul și-a asumat responsabilitate politică este Legea cu privire la rectificarea bugetului țării, însă acolo nu se spune nimic despre compensațiile pentru agricultori. Am multe întrebări referitoare la sursele de acoperire a cheltuielilor legate de majorarea salariilor bugetarilor, însă de unde Guvernul are de gînd să găsească bani pentru compensații chiar nu știu, cu toate că sper tare mult că va găsi soluții”, a precizat expertul.

„Din cauza embargoului rusesc, producătorii agricoli europeni s-au pomenit în aceeași situație, dacă nu mai complicată, ca și producătorii moldoveni. Și asta în situația în care la ei subvențiile de stat ajung la 70%. Însă nici lor deocamdată nu li se promite compensarea pierderilor, solicitîndu-le să aștepte și să caute noi piețe de desfacere. Iar în cazul în care vor fi alocate sutele de milioane de euro necesari, îndrăznesc să presupun că acești bani vor fi cheltuiți pentru oferirea compensațiilor producătorilor europeni care formează bugetul UE, și nu celor săraci”, a opinat economista.

„În afară de aceasta, Parlamentul European a fost ales recent, organele de lucru încă nu sînt formate, iar acțiunile vechilor structuri sînt limitate semnificativ, iar cînd vor fi cele noi nu se știe. Așa că sînt puține speranțe în UE. Judecînd după recenta declarație a ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, deocamdată nu există nici măcar înțelegeri preliminare cu donatorii străini. Există temeri că Guvernul nu-și va onora promisiunile față de producătorii de fructe și legume”, a conchis Șelari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?