Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Revista Forbes a inclus vinăriile din Moldova în topul celor mai neobişnuite locuri pentru vacanţă din fosta URSS

17 aug. 2014,, 09:00   Societate
8415 2
Foto: moldovenii.md
Revista Forbes a inclus vinăriile din Moldova în top 14 cele mai neobişnuite locuri pentru vacanţă din fosta URSS, recomandîndu-le cititorilor săi să facă tururi la vinăriile noastre, transmite NOI.md

Pe site-ul publicaţiei se menţionează că vinificaţia în Moldova are o istorie străveche, deoarece oamenii de aici au făcut vin încă din anii 2500-3000 Î.Ch., iar o deose bită amploare tema vinului o capătă în a doua duminică a lunii octombrie, cînd este marcată Ziua Naţională a Vinului – sărbătoare susţinută la nivel de stat. Acest eveniment reuneşte vinificatori din toată ţara, pentru a-şi prezenta producţia, au loc concerte de muzică populară şi dansuri, iar vinul curge gîrlă. În perioada sărbătorii (15 zile înaine şi 15 zile după), cetăţenii străini beneficiază de vize gratuite.

Printre cele mai mari vinării din ţară, unde sînt aşteaptaţi turiştii, este menţionat combinatul de vinuri „Cricova”, amplasat în localitatea omonimă la 13 km de Chişinău. Vinăria de la Cricova este cea mai mare din ţară, ce seamănă cu un oraş subteran, pe străzile căruia, numite în cinstea soiurilor de vinuri, spre exemplu, Cabernet sau Pinot, circulă electrocare cu turişti.

Jurnaliştii de la Forbes menţionează drept demnă de vizitat şi vinăria Purcari, situată la 120 km de Chişinău, unde în beciurile din localitate, ce datează din 1827, se păstrează vinuri cu istorie – unele dintre care sînt produse în 1948. Lîngă vinărie este şi un hotel cu vederi spre vie. Programul turistic include plimbări printre tufele de viţă-de-vie, o excursie la secţia de procesare, păstrare şi îmbuteliere a vinului, şi, desigur, degustaţia lui.

Publicaţia mai notează că turiştii se pot familiariza cu istoria Moldovei, precum şi să deguste vinurile moldoveneşti, şi în oraşul Orhei, situat la 50 km de capitală, unde este amplasată vinăria Chateau Vartely. Jurnaliştii de la Forbes menţionează că oraşul Orhei este amplasat în lunca rîului Răut, printre dealuri muntoase, de aceea denumirea de „mica Elveţie a Moldovei”, în pofida situaţiei paradoxale că relieful ţării este unui preponderent de cîmpie, nu este chiar departe de adevăr. La Orhei s-au păstrat ruinele unor aşezări vechi din Evul Mediu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?