X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cheltuielile importatorilor pentru procedurile vamale se vor reduce de două ori

16 aug. 2014,, 12:00   Economie
3785 0
Foto: noi.md
În Republica Moldova, din luna septembrie 2014, va fi lansată procedura de declarare electronică la import, ceea ce va permite importatorilor să reducă din timpul și cheltuielile aferente vămuirii, transmite NOI.md. Decizia respectivă a afost aprobată de Cabinetul de miniștri, care a dispus că Serviciul Vamal va putea lansa procedura de declarare electronică pentru operațiunile de import, începînd cu luna septembrie. Inițial procedura va fi lansată în două posturi vamale-pilot: Sculeni și Tudora, iar de la anul în toate posturile vamale.

Proiectul de hotărîre vine în susținerea eforturilor Serviciului Vamal de realizare a conceptului de vamă electronică și trecere la vămuire în proporție de 100% fără acte vamale pe suport de hîrtie. Agenții economici care vor opta pentru declararea electronic a importului vor reduce din timp și costurile aferente vămuirii, iar marfa va putea fi pusă în liberă circulație direct de la postul vamal de frontieră.

În aceste condiții, costurile vămuirii se reduc prin eliminarea mai multor etape aplicabile în cazul declarării pe suport de hîrtie: tranzitarea mărfurilor de la punctul de frontiera pînă la terminalul vamal/postul vamal intern; completarea declarației de tranzit cu garantarea obligației vamale; costuri de staționare în zona de control vamal, costul sigiliului vamal, costul aferent multiplicării actelor și serviciile brokerului vamal. Astfel, cheltuielile se vor reduce mai mult de jumătate.

Odată cu aplicarea importului electronic, agentul economic va interacționa cu vama exclusiv prin intermediul sistemului informațional și va remite nu doar declarație vamală, dar și toate documentele necesare vămuirii doar în format electronic. În acest sens, contactul direct cu colaboratorul vamal practic se exclude, ceea ce este un factor important pentru minimizarea riscurilor de corupție. Dacă să evaluăm impactul declarării electronice, la ziua de azi, ponderea exportului electronic din totalul exportului a atins 25%, ceea ce reprezintă o tendința clară că importul electronic devine un serviciu public solicitat și valorificat de comunitatea de afaceri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?