X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Pe numele fiecărui moldovean cu paşaport rusesc ar putea fi întocmite dosare speciale

16 aug. 2014,, 07:25   Societate
35179 14
Foto: ehorussia.com
Victor Surugiu

Noua lege privind „cel de-al doilea paşaport”, adoptată în Rusia, a bulversat mii de moldoveni cu cetăţenie dublă. Acum, pe numele fiecăruia dintre ei, Serviciul de Migraţiune rusesc va întocmi un dosar special, unde vor fi anexate copiile documentelor de identitate. Rusia i-a obligat pe deţinătorii mai multor cetăţenii, precum a altor documente ce le oferă stabilirea cu traiul peste hotare, să ofere informaţii despre aceasta. Portalul NOI.md a clarificat ce îi aşteaptă pe cetăţenii noştri, care deţin şi paşaport rusesc.

Cetăţenia presupune o legătură suplimentare dintre persoană şi stat. Legislaţia Moldovei şi Rusiei tratează în mod diferit deţinerea mai multor cetăţenii. În ţara noastră, această temă a deveni actuală în anii 1990-2000, cînd cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului au început să obţină masiv paşapoarte ale Rusiei, României şi Ucrainei. În acea perioadă, acest lucru era considerat ilegal, din cauza restricţiilor incluse în Constituţie. În 2002, restricţiile privind obţinerea cetăţeniilor altor state a fost anulată.

În Rusia, deţinerea cetăţeniei unui alt stat este permisă în cazuri excepţionale – în baza unei legi federale sau a unui acord internaţional. Niciunul din aceste cazuri nu se resfrînge asupra moldovenilor. În esenţă, nu există nicio restricţie, însă în orice probleme juridice, persoana cu dublă cetăţenie, de regulă, este considerată doar cetăţean al FR. Totodată, deţinătorul a două şi mai multe paşapoarte nu are dreptul să ocupe un şir de funcţii publice şi nu poate fi funcţionar de stat (pînă în prezent, această restricţie nu era respectată din cauza imposibilităţii depistării deţinerii altei cetăţenii)

În Moldova nu există o statistică privind deţinătorii paşapoartelor ruseşti, de aceea nu există posibilitatea de a preciza cîţi dintre aceştia se află pe teritoriul republicii şi cîţi locuiesc permanent în Rusia, fără a renunţa la paşaportul RM. Însă, potrivit unor sondajele sociologice şi a unor studii, se poate face concluzia că, sub incidenţa noii legi, vor cădea zeci de mii de persoane, care au nu doar două cetăţenii, dar şi permis de şedere, de muncă şi alte documente.

Legea privind a doua cetăţenie a intrat în vigoare în luna august, iar cetăţenilor ruşi li s-a oferit un termen de pînă la 4 octombrie 2014 pentru a informa autorităţile despre deţinerea unui alt document, ce îi permite aflarea în altă ţară – paşaport, permis de şedere etc. Modificările nu se referă la persoanele ce locuiesc permanent peste hotare, şi la cei care au obţinut cetăţenie dublă în baza unui acord internaţional sau a unei legi speciale. Locuitorilor Crimeii li s-a oferit un termen de pînă în anul 2016.

Potrivit experţilor, originarii din Moldova şi alte foste republici sovietice, care nu au şi nu utilizează alte paşapoarte, decît cel rusesc, nu riscă nimic. Restul, trebuie să informeze autorităţile despre deţinerea fiecărui document, ce oferă dreptul la trai în altă ţară, despre termenul de valabilitate a acestuia şi despre renunţarea la el. Informaţiile privind alte cetăţenii vor fi primite de către oficiile teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţiune al FR – personal, şi de către „Poşta Rusiei”, printr-o scrisoare cu recomandare. La acestea trebuie anexate copia paşaportului rusesc şi a documentului prin care sunt informate autorităţile. Totodată, acestea nu necesită autentificare notarială şi traducere. Pe fiecare persoană, care a transmis informaţia la serviciul de migraţiune, va fi întocmit un dosar special. Baza de date cu aceste informaţii va fi electronică, însă nu va fi accesibilă pentru toţi.

Cei care nu vor respecta noua lege riscă pedeapsă administrativă şi chiar penală. Pentru nerespectarea termenelor de depunere a avizelor privind cetăţenia altui stat, precum şi pentru indicarea unor informaţii incomplete sau eronate este prevăzută o amendă de la 500 pînă la 1000 de ruble. Răspunderea penală (puşcărie plus o amendă de pînă la 200 mii de ruble sau 400 de ore de muncă în folosul comunităţii) este prevăzută pentru nerespectarea obligativităţii de a informa despre deţinerea altor cetăţenii.

Serviciul Federal de Migraţiune al FR e explicat că nu este cazul ca oamenii să vină în Rusia pînă pe 4 octombrie pentru a depune informaţia despre al doilea paşaport. Cei care locuiesc în afara Rusiei, o pot face la sosirea în această ţară. Trebuie de ţinut cont de faptul că înregistrarea la locul de trai în FR („viza de reşedinţă”) se consideră o demonstraţie a faptului că persoana locuieşte permanent pe o adresă concretă în Rusia. De aceea, potrivit legii, la păstrarea acestei vize de reşedinţă, organele de drept pot considera că această persoană se află permanent în FR.

Pentru a evita neînțelegerile, specialiștii le recomandă persoanelor să se scoată de la evidență în Rusia (să anuleze viza de reședință). În caz contrar, pentru a evita pedeapsa penală, această categorie de persoane va trebui, la următoarea sosire în Rusia, să depună cît mai rapid informația la serviciul de migrațiune. Totodată, nu se exclude faptul că aceste persoane vor fi amendate pentru neprezentarea la timp a informației.

„Una din problemele principale este ce va urma după ce va fi creată această bayă de date cu persoanele ce dețin mai multe cetățenii, - menționează unul dintre experții noștri. – La această etapă însă nu există motive de îngrijorare: nici legea moldovenească, nici cea rusească nu interzice deținerea altor cetățenii. Dacă astăzi este vorba doar de limitarea accesului la anumite funcții, atunci, în perspectivă, spre exemplu, ar putea fi limitat dreptul acestor categorii la alocațiile sociale.

Nu trebuie să uităm și de probabilitatea înăspririi politicii fiscale față de deținătorii a două pașapoarte. Dacă un moldovean ce locuiește în Rusia recunoaște că are a doua cetățenie, atunci există riscul ca în perspectivă, impozitul pe venit să fie percepute ca de la o persoană-nerezidentă. Astfel, impozitul va crește automat de la 13% pînă la 30%, fapt ce îi va determina pe angajatori să se gîndească la oportunitatea angajării acestor categorii de lucrători.

Un asemenea scenariu, în opinia experților, este probabil în condițiile modificării legislației fiscale și depinde de termenul aflării reale a persoanei date pe teritoriul Rusiei pe parcursul unui an calendaristic. Astăzi, în FR impozitul pe venit nu depășește 13%, dacă persoana se află real în țară „cel puțin 183 de zile calendaristice timp de următoarele 12 luni consecutive”. Această regulă are și cîteva excepții, spre exemplu, se permite o călătorie de scurtă durată peste hotare pentru tratament sau studii.

Pe de altă parte, deocamdată nu există o claritate cum va fi aplicată pedeapsa penală. Desigur, probabilitatea intentării în masă a unor dosare penale este minimă. Dacă persoana s-a adresat la serviciul de migrațiune, încălcînd termenul, atunci, cel mai probabil, aceasta va fi amendată contravențional. Se subînțelege că răspunderea penală este un caz ieșit din comun. Spre exemplu, dacă omul a comis o infracțiune, iar în cadrul anchetei s-a stabilit că el deține al doilea pașaport.

În esență, însă, este vorba despre introducerea nefondată a răspunderii penale pentru ceea ce nu reprezintă o infracțiune. Probabil, acest lucru a fost făcut pentru confortul organelor de drept. Cînd persoana devine figurantul unui dosar penal, atunci el poate nimeri sub acțiunea anchetei, inclusiv a perchezițiilor sau verificărilor. Totodată, acum, la orice suspiciune privind deținerea a altei cetățenii sau a unui permis de ședere în altă țară, persoana riscă intentarea unui dosar penal, iar includerea în noul registru nu va putea fi evitată”.

Experții presupun că legea privind a doua cetățenie a fost elaborată în scopul stabilirii interesului economic peste hotare, iar în această privință, autoritățile ruse nu sunt interesați prea mult de cetățenii RM. Principalul grup-țintă sunt persoanele care dețin cetățenia statelor europene și a SUA sau alt statut în acest țări. Însă, fără îndoială, cea mai numeroasă categorie în noul registru vor fi cetățenii din cadrul CSI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?