X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experți: Autoritățile fac lobby pentru interesele importatorilor de produse petroliere (VIDEO)

15 aug. 2014,, 16:20   Economie
3824 1
Foto: noi.md
„Cineva foarte «interesat» face lobby pentru interesele importatorilor de produse petroliere în detrimentul fermierilor. Aici este evidentă componenta corupției”, a declarat în timpul unei conferințe de presă președintele Federației Naționale a Fermierilor”, Vasile Mîrzenco, relatează NOI.md.

Președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, le-a prezentat reporterilor un grafic care reflectă fluctuațiile prețurilor unui baril de petrol pe piața mondială în perioada 9 martie – 14 august a acestui an.

„În ultimul timp, odată cu introducerea embargoului rusesc la fructe, mulți au uitat de situația de pe piața petrolului, unde importatorii nu respectă nici chiar propriile decizii atunci cînd se referă la deprecierea leului în raport cu dolarul și euro și la prețul pentru un baril de petrol. De la 9 martie 2014, cînd prețul la produsele petroliere a crescut pentru ultima oară, leul s-a întărit față de euro cu 0,45 lei, iar un baril de petrol a scăzut cu 4,5 dolari. Deci nu există temeiuri pentru ca benzinăriile să mențină prețurile”, a spus Slusari.

„Făcînd unele calcule matematice, importatorii de produse petroliere trebuie să reducă prețul la combustibili și lubrifianți, deoarece acestea sînt cele mai mari din regiune. Prețul la motorină nu trebuie să depășească 16,5 lei pe litru, dar la benzinării ea este cu un leu mai mare”, a remarcat președintele Uniunii „UniAgroProtect”.

Reprezentanții agricultorilor au cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Concurenței și Guvernului să intervină pentru a soluționa problema.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?