Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Deciziile Ministerul Educației, văzute cu ochi buni de rectori

15 aug. 2014,, 14:45   Societate
2728 0
Foto: basarabia.md
Decizia Guvernului de a da undă verde instituțiilor de învățămînt superior în procesul de stabilire a taxelor de studii este salutată de unii rectori. Intervievați de NOI.md, reprezentanții mediului academic au declarat că universitățile trebuie să fie capabile să-și autogestioneze resursele financiare.

În opinia rectorului Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, universitățile sînt instituții care prestează parțial servicii, fiind în măsură să stabilească independent prețurile acestor servicii.

„Este o decizie binevenită din moment ce a fost instituită autonomia financiară. Din moment ce am valorile mele, standardele mele, declar taxa mea. Sigur că în aceste condiții, taxele pot fi diferite. Avem nevoie de o abordare logică și sistemică a lucrurilor. Nu trebuie să criticăm aceste inițiative, atîția ani nu s-a făcut nimic în sistem”, a menționat Ciocanu.

Și rectorul Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul, Andrei Popa, afirmă că decizia Guvernului este una firească, în condițiile în care autoritățile își propun să extindă autonomia financiară a instituțiilor de învățămînt.

„Fiecare instituție trebuie să-și elaboreze propria strategie financiară, ca să poată activa. Vom vedea ce efect va avea această decizie mai departe, dar cred că este o decizie justificată. În prezent există o metodologie clară de stabilire a taxelor, care prevede modul în care sînt calculate cheltuielile pe diferite capitole”, a explicat Popa.

Menționăm că executivul a aprobat recent un proiect de hotărîre care prevede că universitățile își vor stabili în mod independent taxele de studii și nu în baza unei metodologii de calculare impuse de Ministerul Educației, cum este în prezent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?