Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Andrievschi: Statul este obligat să le asigure cetăţenilor săi dreptul la vot

15 aug. 2014,, 12:13   Politică
4307 2
Foto: tribuna.md
„Statul, în persoana Comisiei Electorale Centrale, este obligat să asigure dreptul constituţional al cetăţenilor Moldovei de a alege parlamentul ţării la locul de trai”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitali Andrievschi.

„Noi deja de mult timp vorbim despre implementarea votului electronic, însă mai departe de declaraţii nu s-a mers. Înseamnă că trebuie deschise secţii de votare la locul de trai al cetăţenilor noştri”, a menţionat interlocutorul.

„Sarcina nu e uşoară, dar poate fi îndeplinită, dacă este voinţă politică. Problema trebuia analizată şi soluţionată deja ieri. Este nevoie să lucrăm cu ţările. Şi, desigur, cu Rusia, unde lucrează şi trăiesc pînă la 700 de mii de cetăţeni ai Moldovei. În nici un caz nu trebuie repetată neconcordanţa din campania parlamentară din 2010, cînd în Rusia au fost deschise doar 4 secţii de votare, în timp ce în Uniunea Europeană, unde muncesc de trei ori mai puţini moldoveni, au fost deschise 70 de secţii de votare”, susţine expertul.

„Şi în mod obligatoriu, trebuie asigurat dreptul la vor al cetăţenilor moldoveni din Transnistria. Şi nu doar să deschidem acolo secţii de votare, ci şi să se ajungă la un acord normal cu conducerea RMN de a nu pune piedici celor ce vor să voteze. Fapt care la fel este destul de real”, a menţionat politologul.

Referindu-se şa mitingul Partidului Social-Democrat din faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene cu cererea de a deschide 200 de secţii de votare în Rusia, expertul a menţionat că acestea sînt nişte solicitări absolut normale.

„Nu contează cine pune problema. Îi place actualei coaliţii de guvernare un partid sau altul – nu asta este important. Important este să fie asigurat dreptul cetăţenilor Moldovei de a alege deputaţii în organul legislativ suprem al ţării”, a conchis Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?