Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Expert: Testarea integrității profesionale a funcționarilor s-ar putea să nu aibă efect

15 aug. 2014,, 11:11   Societate
3041 1
Foto: europalibera.org
Legea privind testarea integrității profesionale a agenților publici s-ar putea să nu aibă efectul scontat, în lipsa unor mecanisme clare de aplicare a acesteia. Opinia aparține expertului din cadrul Asociației ADEPT Mariana Kalughin și a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Potrivit lui Kalughin, testele aplicate de ofițerii CNA ar putea fi percepute de către simplii funcționarii drept încercări de intimidare sau chiar abuz. Totodată, afirmă expertul, mecanismul de testare ar putea să nu fie eficient în cazul agenților publici de rang înalt, care obișnuiesc să ia mită, dar știu cum să-și acopere urmele.

„Cu siguranţă, ca efect, înșişi agenţii publici vor începe să se autocontroleze. Dacă e vorba, de exemplu, de acea mită cotidiană, de acea mită mică dată unui funcţionar de rînd, în cazul acesta ar putea să fie autocontrol. Însă în cazul unor persoane cu funcţii înalte, spre exemplu procurori, testarea ar putea să nu aibă prea mult efect, pentru că aceste persoane şi pînă acum puteau să se autocontroleze şi să fie destul de «eficiente» în astfel de situaţii” , a explicat Kalughin.

O altă carență a inițiativei legislative, potrivit expertului, este faptul că dreptul de a iniția testarea îl au în exclusivitate angajații CNA sau SIS, care, la rîndul lor, ar putea fi provocați să ia mită. În acest context, expertul ADEPT opinează că persoana care testează trebuie să fie cît mai bine instruită, astfel încît să nu cadă în cealaltă limită. Aceasta nu exclude că campania CNA a fost inițiată într-o anumită măsură de ochii lumii.

„Ne dăm foarte bine seama că e vorba, bineînţeles, şi de o necesitate de rezonanţă. Ceea ce văd eu că lipseşte, pînă la moment, e că nu sînt date niciun fel de informaţii oficiale”, a remarcat Kalughin.

Precizăm că Centrul Național Anticorupție a dat ieri startul testării integrității profesionale a funcționarilor publici. Testele presupun improvizarea unor situații prin care se va verifica reacția funcționarului la presupuse acte de corupție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?