X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mişcarea „Mişc Lumea” solicită autorităţilor ţării să rezolve problemele legate de exporturile de fructe şi legume

14 aug. 2014,, 13:45   Societate
3323 3
Foto: facebook.com
Mişcarea socială „Mişc Lumea” face apel către autorităţile Republicii Moldova să ajungă la un compromis cu Rusia şi să rezolve problema legată de exporturile de fructe şi legume.

Potrivit agenţiei "Infotag", circa 20 de activişti ai mişcării au organizat joi un flash mob, instalînd o tejghea cu fructe şi legume lîngă Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău şi jucînd o scenetă în care Rospotrebnadzor şi preşedintele Rusiei le interzic producătorilor moldoveni să-şi comercializeze produsele în Rusia.

Preşedinta mişcării, Marcela Friptu, a declarat că acţiunea are loc sub lozinca „Măr, un pic de noroc şi Putin...”.

Potrivit ei, membrii mişcării "sînt împotriva embargoului rus şi sînt convinşi că fructele şi legumele moldoveneşti sînt ecologic pure, fără pesticide şi nu prezintă pericol pentru sănătate".

Ea a îndemnat autorităţile Moldovei să-i susţină pe producătorii moldoveni, să-i ajute să-şi exporte produsele, dar şi să depună eforturi pentru identificarea unui compromis cu alte ţări, în vederea comerţului cu fructe şi legume.

Friptu a promis să organizeze acţiunile următoare lîngă ambasadele României şi SUA în Moldova, în timpul cărora participanţii vor împărţi coşuri cu fructe şi legume, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat de aceste ţări.

Membrul consiliului mişcării Ianuş Cuşnir a declarat că tinerii doresc să schimbe viziunile politicienilor moldoveni, care în situaţia creată păstrează tăcerea, în timp ce producătorii continuă să sufere.

"Moldova este în curs de dezvoltare şi nu are posibilitate, cu ajutorul diferitor preparate chimice, să crească rapid fructe şi legume, aşa că produsele moldoveneşti sînt ecologice. Situaţia cu embargoul este rezultatul politicii promovate de Rusia, de pe urma căreia suferă nu doar producătorii moldoveni, dar şi consumatorii din Rusia, care nu au posibilitate să cumpere produse de calitate. Compromisul poate fi găsit oricînd şi problema nu constă nici pe departe în integrarea Moldovei în Uniunea Europeană sau cea Vamală", a afirmat Cuşnir.

Nici un colaborator al ambasadei nu a ieşit în faţa protestatarilor în timpul acţiunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?