Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum poate fi pașnic soluționată criza din Ucraina

13 aug. 2014,, 00:35   Externe
6522 1
Foto : livejournal.com
În condițiile crizei ucrainene politica Occidentului s-a transformat "într-o escaladare pur instinctivă a sancțiunilor", iar președintele Putin, la fel, este în criză de idei, scrie într-un articol pentru Financial Times Rodric Braithwaite, fostul ambasador britanic la Moscova (1988-1992). Potrivit autorului, ambele părți au nevoie de o soluție mai activă și originală, pe care o va furniza nu forța, ci "disprețuita artă a diplomație".

Putin încă nu a obținut ca Ucraina să devină o țară neutră și să ia în considerare în mod corespunzător dorințele Rusiei.

Succesele Occidentului, la fel, nu sînt strălucitoare: "S-au spulberat speranțele că Ucraina va adera la proiectul occidental în calitate de membru al UE și NATO. Acum, așa-numita noastră politică constă din trei părți", - scrie autorul. Prima: a da un suflu nou NATO și a liniști membrii săi estici. "A doua - folosind sancțiunile a-l forța pe Putin să-și schimbe politica, sau, poate, a-i încuraja pe prietenii lui să-l înlăture". A treia - a transforma Ucraina într-o țară stabilă, prosperă și unită.

Braithwaite notează că "a sta cu mîinile în sîn așteptînd capitularea lui Putin" - aceasta nu este politică.

Obiectivul final - ca Ucraina să gtrăiască în pace cu sine și vecinii săi. "În viitorul apropiat nu se așteaptă calitatea sa de membru NATO. Crimeea va rămîne a Rusiei. Dar mai întîi trebuie să se convină asupra încetării focului. Trebuie soluționat prin reglementare imediată: relații comerciale reciproc avantajoase între Ucraina și vecinii săi, inclusiv UE și Rusia; tentative energice de stabilizare a economiei; garanții îmbunătățite ale drepturilor vorbitorilor de limbă rusă, probabil cu o anumită delegare de drepturi, dar cu păstrarea integrității statului ucrainean; și încetarea amestecului forțelor externe în Ucraina", - se spune în articol.

Autorul oferă soluția sa pentru problema neutralității: a consemna în constituție că "Ucraina va rămîne un stat nealiniat, numai dacă două treimi din populație nu vor vota pentru schimbări".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?