Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Morgan Stanley: Sancțiunile i-au lăsat lui Putin două opțiuni

1 aug. 2014,, 01:15   Externe
7834 9
Foto : media.rusbase.com
Sancțiunile l-au pus pe președintele Rusiei Vladimir Putin în fața unei alegeri grele – să dea un răspuns pragmatic (de-escaladarea conflictului din Ucraina în schimbul neutralității și ridicării sancțiunilor) sau "patriotic" (să se concentreze pe sprijinirea mișcării separatiste pro-ruse în Ucraina, ceea ce ar putea provoca o înăsprire suplimentară a sancțiunilor și amplificarea confruntării cu Occidentul), consideră analiștii Morgan Stanley.

Țările europene au convenit la o extindere a sancțiunilor împotriva Rusiei, iar la cîteva ore după Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat extinderea sancțiunilor.

Decizia UE va limita accesul instituțiilor financiare din Rusia la piețele de capital ale UE, impune un embargo asupra comercializării armelor, introduce o interdicție privind exportul de produse cu dublă utilizare pentru utilizatorii finali din sectorul militar, precum și accesul la tehnologiile sensibile, importante pentru Rusia, în special în sectorul petrolier, a declarat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Decizia Ministerului finanțelor SUA interzice operațiunile de acordare băncilor enumerate a capitalului (cu o perioadă de scadență de 90 de zile sau mai mult), precum și orice alte acțiuni.

Rebelii pro-ruși din estul Ucrainei au pierdut controlul asupra mai multor orașe, constată Morgan Stanley: de acțiunile Rusiei va depinde cum se va dezvolta situația.

În cazul realizării scenariului acțiunilor pragmatice și de-escaladării conflictului, autoritățile ruse vor putea adopta o politică a rublei flexibile, îndeplini regulă bugetară și vor continua legăturile comerciale și investiționale cu Occidentul, potrivit Morgan Stanley: aceasta va menține sistemul economiei de piață în Rusia.

În cazul scenariului patriotic se anticipează o înăsprire a politicii monetare, abateri de la regula bugetară, creșterea presiunii asupra rublei și a rezervelor internaționale, reducerea relațiilor economice cu Occidentul, închiderea piețelor externe pentru întreprinderile-cheie pentru o lungă perioadă de timp și creșterea intervenției statului în economie, avertizează analiștii Morgan Stanley. "Recent, am observat semne că politica economică a Rusiei se schimbă în această direcție", - opinează analiștii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?