X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sturza: Banii din băncile moldoveneşti ajung nu în economia reală, dar în zone off-shore

31 iul. 2014,, 16:45   Societate
2762 0
Foto: alfanews.md
"Banii depuşi de cetăţeni în băncile din Republica Moldova se duc cu totul în altă parte, decît în economia reală. Ei ajung la persoanele care controlează instituţiile bancare", spune fostul premier Ion Sturza.

Potrivit agenţiei "Infotag", în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Sturza a declarat că în prezent, două grupări sînt în război pentru sistemul bancar moldovenesc.

"Dacă luăm la puricat sistemul bancar, vom vedea unde s-au direcţionat banii, vom găsi că o parte mare a masei de bani ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră, ai mei, care sînt depuşi în bănci, s-au sifonat către anumite persoane care deţin controlul asupra băncilor respective. Şi de aici e şi marea luptă care se dă astăzi pentru bănci", spune el.

Potrivit lui Sturza, pe acţionarii legali sau nelegali ai băncilor din Republica Moldova nu-i interesează propriu-zis cît costă banca, clădirea, activele.

"Pe ei îi interesează această masă monetară sau banii care sînt în bancă şi cu care ei operează de parcă ar fi banii lor, din aceştia îşi cumpără avioane, îşi cumpără alte bănci, din aceştia scot în zone off-shore, îşi cumpără case în Elveţia etc.", afirmă fostul premier, precizînd că lupta se dă pentru accesul la zeci de miliarde de bani care sînt în băncile din Moldova.

Întrebat dacă este adevărat că fostul deputat din AMN Veaceslav Platon poate schimba cursul în sistemul bancar fie spre bine, fie spre rău, Sturza a spus "bineînţeles că nu, dacă ar fi o ţară normală".

"Pentru că băncile, în mod normal, şi în Republica Moldova, sînt foarte bine reglementate prin legislaţie şi există un instrument separat de monitorizare şi de reglementare, care se numeşte „Banca Naţională”. Şi atunci, chiar dacă tu ai 54% din tot sistemul bancar sau activele băncilor, nimereşti sub nişte incidenţe ale legii. Adevărul e că în Moldova nu funcţionează legea, nu se implementează şi regulatorul este foarte, foarte slab", spune Sturza.

Fostul premier a spus că a atenţionat în repetate rînduri că "aceste lupte vor duce la prăbuşirea sistemului financiar".

"Situaţia are repercusiuni foarte mari şi în sistemul politic. Ultimul scandal din Parlament este o derivată a războiului dintre aceste două grupări", a adăugat Sturza, evitînd să spună despre care grupări este vorba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?