X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Rusia a găsit o modalitate pentru a desfășura o misiune de pace în Donbas; Kievul refuză

31 iul. 2014,, 12:17   Externe
4672 2
Foto : agerpres.ro
Rusia propune Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție cu privire la desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas (estul Ucrainei), în zona prăbușirii avionului de linie malaezian, pentru ca experții internaționali să-și poată realiza în condiții de securitate cercetările la fața locului, informează Ria Novosti.

O declarație în acest sens a fost făcută miercuri de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul vizitei sale la Dușanbe (Tadjikistan).

'Cînd auzim pe fundalul unor fapte evidente apeluri către Rusia de a asigura accesul experților internaționali la locul prăbușirii avionului Boeing 777 (în regiunea Donețk), nu am o altă reacție decît de a sugera Consiliului de Securitate să adopte o rezoluție dacă crede că Rusia poate face aceasta. Lasă să adopte o rezoluție în care să invite Rusia să-și desfășoare forțe de menținere a păcii și să asigure perimetrul de securitate la locul prăbușirii avionului', a afirmat Lavrov.

'Aceasta este desigur o ipoteză, plecînd de la absurditatea situației actuale, dar absurditatea ar trebui să aibă, de asemenea, o limită', a adăugat ministrul rus de externe, în contextul în care confruntările între armata ucraineană și insurgenții proruși continuă în apropierea locului în care s-a prăbușit avionul malaezian, iar echipa de experți internaționali nu a reușit nici miercuri să se deplaseze la fața locului pentru investigații.

Kievul susține că a asigurat o încetare a focului pe o rază de 20 de km de locul unde se află fragmentele avionului și, posibil, rămășițe pămîntești ale victimelor zborului MH17, acuzînd rebelii că ar fi plasat dispozitive explozive în jurul sitului.

În ultimele trei zile, atît Ministerul american al apărării, cît și NATO au informat asupra unei redislocări și suplimentări de trupe ruse la frontiera dintre Rusia și Ucraina, ceea ce i-a făcut pe experți să creadă că Moscova se pregătește pentru o eventuală 'intervenție umanitară' pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina a respins categoric o astfel de posibilitate, motivînd că nu se confruntă cu un conflict care să necesite desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii, mai ales a uneia rusești.

'Ucraina nu traversează un conflict care ar necesita din punctul de vedere al dreptului internațional desfășurarea de trupe de menținere a păcii, în plus rusești', a afirmat Valeri Cialîi, șef adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, citat de Ria Novosti.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) urmează să dezbată joi, într-o sesiune extraordinară, desfășurarea unei misiuni de poliție internațională în cadrul anchetei asupra prăbușirii avionului malaezian. În cadrul acestei ședințe, deputații ucraineni ar urma să ratifice acorduri în acest sens, încheiate între Kiev, Olanda și Australia, două țări care au pierdut 193, respectiv 28 de cetățeni.

De altfel, o parte din această ședință parlamentară se va derula 'cu ușile închise' pentru a discuta despre ancheta asupra prăbușirii Boeing-ului 777 al companiei Malaysia Airlines, doborît la 17 iulie de o rachetă în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiști proruși, considerați responsabili de această tragedie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?