X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Puşcaş: Modalitatea de alegere a preşedintelui ţării ar trebui stabilită prin referendum

31 iul. 2014,, 11:35   Societate
2848 0
Foto: saptamina.md
„Articolul 78 din Constituţia Republicii Moldova trebuie neapărat schimbat. Sînt trei modalităţi de alegere a preşedintelui ţării: prin adunare constituantă, aşa cum a fost în România, prin referendum naţional, ca în Rusia, sau de către parlament, aşa cum a fost la noi. În opinia mea, cea mai democratică este modalitatea de alegere prin referendum naţional", a declarat într-un interviu pentru „Europa Liberă” Victor Puşcaş, doctor în drept, profesor universitar, unul dintre autorii Constituţiei din 1994 a Moldovei independente, relatează NOI.md.

El a atenţionat că "în aceşti 20 de ani clasa politică a construit trei case, le-a demolat şi acum încearcă să o facă pe a patra, ceea ce într-o perioadă atît de scurtă este în pagubă pentru întreaga societate".

„La timpul său, Curtea Constituţională a elaborat un aviz în care a recunoscut că preşedintele ţării trebuie ales cu 50 plus 1 din numărul deputaţilor, dar nu cu 61 de deputaţi din 101. De aceea, ce-i de făcut acum? Această situaţie, dacă va fi păstrată, va crea noi crize politice, pentru că ultimii 15-16 ani ne-au demonstrat că majoritate parlamentară a fost numai în anul 2001, cînd a fost ales preşedintele Voronin. De aceea, eu nu împărtășesc speranțele celor care cred că va exista o majoritate parlamentară care va alege preşedintele cu 61 de voturi. Şi deci consider că trebuie modificat articolul 78 din Constituţie", a precizat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?