X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Trombițchi: Planul privind protecția Nistrului ar putea rămîne doar pe hîrtie

30 iul. 2014,, 18:30   Societate
3579 0
Foto: newsmoldova.ru
La Chișinău s-a desfășurat ședința Consiliului de Bazin al rîului Nistru (CBN), care a fost dedicată discuției structurii și detaliilor planului privind gestionarea bazinelor rîului Nistru (teritoriul Moldovei).

Membrii CBN consideră însă că planul respectiv ar putea rămîne doar pe hîrtie. Potrivit membrului CBN Ilia Trombițchi, realizarea acestui plan impune realizarea unor măsuri dure, ceea ce va provoca conflicte de interese.

„În Moldova sînt peste 3000 de iazuri care ucid rîurile mici. Pentru a revitaliza rîul Nistru și a îmbunătăți regimul hidrologic al rîurilor mici, este necesar de lichidat o bună parte a iazurilor, însă fiecare iaz are un stăpîn care are rude în Guvern și ministere. În plus, este nevoie de o inițiativă a Guvernului care să permită sădirea pădurilor pe terenurile agricole indiferent de calitatea solului. Dar cum poate fi susținută o asemenea decizie de cei care consideră că «terenul trebuie să lucreze», chiar dacă nu avem unde vinde recolta? Este nevoie de inițiative privind reabilitarea hotarelor zonelor rîurilor mici și bazinelor acvatice care acum sînt ocupate de culturi agricole. Însă acum nimeni din Guvern nu va accepta asemenea măsuri, iar fără ele nu vom avea rezultate”, a menționat ecologul.

Prima variantă a planului va fi prezentată societății civile deja în luna august, urmînd ca documentul să fie înaintat Guvernului spre aprobare pînă la sfîrșitul anului 2015.

Proiectul privind gestionarea porțiunii moldovenești a rîului Nistru este prevăzut pe o perioadă de șase ani, după care va fi aprobat un plan nou, ținînd cont de progresele atinse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?