Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Fermierii vînd merele pentru prelucrare cu 0,65 lei/kg, costul real fiind de 2,5 lei

30 iul. 2014,, 17:45   Societate
4988 2
Foto: agrointel.ro
(Interviu acordat de preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli „Edino Agro Nord”, Tatiana Pavliuc)

"Infotag": Cu ce situaţie se confruntă membrii asociaţiei dumneavoastră în comercializarea recoltei?

Tatiana Pavliuc: În 2013 producătorii agricoli ce făceau parte din „Edino Agro Nord”, au furnizat în Rusia 150 de mii de tone de fructe şi legume. În acest an întreprinderea „Plaiu Birladean”, pe care o conduc, avînd un acord de livrare în Rusia a 200 de tone de mere, nu a vîndut nici un kilogram. Pentru a evita alterarea producţiei şi minimalizarea pierderilor financiare am decis să semnăm un acord cu uzina de conserve din Soroca „Alfa Nistru”, pentru livrarea merelor pentru fabricarea sucului. Preţul – 65 de bani per kilogram. Totodată, ţin să menţionez că banii pentru merele noastre vor fi transferaţi în cont doar pe măsură ce sucul va fi vîndut.

"I": Aţi putea indica costul real al unui kilogram de mere?

T.P.: 2,5 lei. Dar, urmează să culegem prunele. Această recoltă intenţionăm să o depozităm în frigidere. Aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare pentru energia electrică şi procurarea lăzilor, preţul acestora fiind "pipărat". O ladă costă 8 lei. Şi încă nu se ştie cui vom vinde recolta.

"I": În rîndurile membrilor asociaţiei sînt producători cu atitudine antirusă în legătură cu sistarea de către Rusia a importului de fructe şi legume din Moldova?

T.P.: Nu. Guvernul rus a avertizat că după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE producătorii moldoveni vor întîmpina dificultăţi în comercializarea produselor pe piaţa rusească. În final aşa s-a şi întîmplat.

"I": Uniunea Europeană va acorda producătorilor moldoveni de mere dreptul de a-şi comercializa producţia pe pieţele ţărilor sale, oferind o cotă de 40 de mii de tone, apoi a anunţat despre majorarea acesteia pînă la 80 de mii de tone. Oare este puţin?

T.P.: Cota este o permisiune. Din ţările UE deocamdată nu am primit cereri de a le livra fructe. În plus, merele trebuie să corespundă unor cereri stricte, începînd cu calitatea producţiei şi terminînd cu ambalarea acesteia. Deocamdată producătorii moldoveni nu se încadrează în aceste cerinţe. Trebuia demult să instalăm linii automatizate de selectare, prelucrare şi ambalare a producţiei în conformitate cu cerinţele UE. Iar noi tergiversam.

"I": Mulţi locuitori ai Moldovei se bucură de faptul că din cauza crizei de export, fructele şi legumele vor invada piaţa internă şi se vor vinde la preţuri reduse. Pentru ei este o economie serioasă pentru bugetul familiei...

T.P.: Este un beneficiu temporar. Banii obţinuţi din recoltă trebuie să acopere cheltuielile producătorilor şi să le ofere posibilitatea de a întreprinde acţiunile agrotehnice corespunzătoare pentru sădirea noii recolte. Dacă ciclul agricol va fi zădărnicit, preţurile la fructele şi legumele din următoarea recoltă vor cauza găuri serioase în bugetele de familie.

"I": Cum intenţionează membrii asociaţiei să facă faţă situaţiei?

T.P.: În primul rînd, nu intenţionăm să ne dăm bătuţi. Vom căuta intensiv noi pieţe de desfacere. În aceste zile reprezentantul nostru, ca membru al unei delegaţii, va pleca în România şi Ucraina. Vor purcede şi la reformarea procesului de creştere a fructelor şi legumelor, conform cerinţelor UE. Situaţiile dificile au şi momente pozitive. Ne învaţă să găsim soluţii, să facem concluzii, să nu admitem repetarea acestora pe viitor. Trebuie să nu uităm că speranţa "poate se va aplana" este doar o amînare scurtă a unor probleme mai mari.

Potrivit estimărilor specialiştilor, economia Republicii Moldova va fi afectată de dificultăţile legate de vînzarea în Rusia a merelor, prunelor şi strugurilor de masă. În 2013 Moldova a exportat în Rusia 180.000 de tone de mere din volumul total exportat de 194.000 de tone (93% din exportul total de mere).

Dificultăţile din comerţul cu Rusia, cînd a fost sistat exportul de fructe pe piaţa sa, a accentuat problema depozitării merelor şi prunelor. Frigiderele din ţară au o capacitate de păstrare de 25-30 de mii de tone de mere, recoltîndu-se 200 de mii de tone.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?