Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

ADEPT și Expert-Grup: Progresul Moldovei în procesul de integrare europeană rămîne unul moderat (VIDEO)

30 iul. 2014,, 17:10   Societate
3276 0
Foto: noi.md
Progresul înregistrat de Republica Moldova în procesul de integrare europeană în trimestrul doi al anului 2014 continuă să fie unul moderat. La această concluzie au ajuns experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT şi ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup, care au prezentat o nouă ediţie a publicaţiei trimestriale "EUROMONITOR", relatează NOI.md.

Directorul ADEPT, Igor Boţan, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că este un progres incontestabil faptul că Republica Moldova a obţinut regim liberalizat de vize cu UE şi a semnat Acordul de asociere. "În mare parte, aceste succese se datorează progreselor înregistrate de Moldova în diferite domenii", a spus expertul.

În ceea ce priveşte Transnistria, Igor Boţan a precizat că în această perioadă autorităţile de la Chişinău au întreprins mai multe încercări pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului.

"În acest sens a fost organizată şi o conferinţă în Germania, la care Transnistria a recunoscut că deşi se orientează spre Est, totuşi marea parte a producției este exportată în Republica Moldova şi UE. De asemenea, Moldova a venit cu iniţiativa creării unui spaţiu economic comun care ar oferi mai multe oportunităţi companiilor din stînga Nistrului. În general, autorităţile moldovene consideră că problemele economice pot fi soluţionate, dar după ce vor fi discutate şi problemele politice. Însă Transnistria, aşa cum a refuzat să participe la negocierile privind semnarea Acordului de asociere, refuză să deschidă cel de-al treilea coş, legat de problemele politice", a spus Boţan.

Directorul Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a relatat că, fără îndoială, cel mai mare progres înregistrat de Moldova în trimestrul doi al anului 2014 este semnarea Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE.

"În linii generale, beneficiile pe care le va obţine Republica Moldova în rezultatul implementării acestui acord sînt pe termen lung. Pe termen scurt însă efectele lui vor fi incerte sau chiar neglijabile. Asta pentru că fluxul de investiţii directe va rămîne probabil la fel de moderat cum este acum, pe fondul tensiunilor din Ucraina, a incertitudinii din regiune, încetinirii creşterii economice pe plan intern, dar şi a situaţiei incerte din UE. De asemenea, capacităţile instituţiilor publice responsabile de implementarea reformelor structurale rămîn a fi destul de limitate, fapt ce pe termen scurt va crea probleme", a spus Lupuşor, precizînd că instituţiile publice trebuie să se reformeze, însă acest proces durează de obicei foarte mult.

Expertul a accentuat şi înrăutăţirea situaţiei cu Federația Rusă, care este un partener comercial foarte important pentru Republica Moldova. "Restricţiile aplicate la importurile din Moldova nu au temei economic şi sînt de sorginte politică. De fapt, Rusia nu are o bază legală pentru aceste restricţii, care, în opinia mea, vor fi de scurtă durată", a spus Lupuşor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?