X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Agricultorii sprijină conducerea ţării, dar îi cer să se grăbească

28 iul. 2014,, 16:15   Economie
3423 3
Foto: noi.md
Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Uniunea Republicană a Asociaţiiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Fermierilor şi Federaţia „Agroinform” s-au adresat către înalta conducere a ţării cu o declaraţie specială, relatează NOI.md.

În acest document, şefii organizaţiilor sus-numite susţin ratificarea Acordului de asociere și de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. De asemenea, autorii declaraţiei afirmă că nu susţin protestele agricultorilor din nordul republicii, deşi înțeleg temerile acestora privind propriul viitor. Totodată, şefii organizaţiilor au rămas satisfăcuţi de întrevederea recentă cu prim-ministrul Iurie Leancă cu producătorii şi prelucrătorii de producţie agricolă.

Cu toate acestea, şefii organizaţiilor enumerate consideră necesar să reamintească celor de la guvernare că "pierderile pe care producătorii de fructe le vor avea, în viitorul imediat, cauzate de embargo, pot fi enorme, cu impact foarte negativ asupra dezvoltării viitoare a ramurii agricole, care oferă în prezent venituri garantate şi stabile pentru zeci de mii de familii din satele ţării".

Agricultorii au reiterat că ramura s-a pomenit într-o situaţie atît de complicată din cauza lipsei unei politici agrare consecvente şi eficiente pe parcursul ultimilor zece ani.

În acest context, şefii asociaţiilor agricole au sugerat conducerii ţării să demareze negocierile urgente cu structurile Uniunii Europene pentru a liberaliza totalmente exporturile de fructe din Republica Moldova către UE, să identifice imediat sursele de compensare a pierderilor, să introducă impozitul unic în agricultură începînd cu anul 2015. De asemenea, în opinia lor, demararea în regim de urgenţă a construcţiei Centrului Agro-Alimentar Chişinău cu transmiterea gratuită a pachetului majoritar de acţiuni organizaţiilor reprezentative ale producătorilor agricoli ar putea schimba situaţia spre bine.

Potrivit agricultorilor, „aceste măsuri vor diminua consecinţele negative ale embargoului, vor stabili bazele modernizării ramurii, vor crea condiţii propice de modernizare rapidă a ramurii, care inevitabil vor conduce la diversificarea pieţelor de export a fructelor”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?