Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Safonov: Transnistria nu este interesată de blocarea activităţii CUC

28 iul. 2014,, 14:45   Societate
3365 1
Foto: zilnic.md
Partea transnistreană nu este interesată de blocarea activităţii Comisiei Unificate de Control (CUC), pentru că acesta este unul dintre mecanismele de păstrare a păcii pe Nistru, a spus şeful Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov.

Solicitat de "Infotag", el a menţionat că pauze lungi în activitatea CUC au avut loc şi mai înainte.

"Dar acum situaţia este îngrijorătoare. Pe fundalul războiului civil din Ucraina apare versiunea că «vulturii» vestici pregătesc terenul pentru un nou război pe Nistru. Versiunea coincide cu politica lor de creare în lume a «haosului controlabil». Unul dintre elementele principale este formarea unui cerc militar în jurul Rusiei şi în tot spaţiul postsovietic", a spus expertul.

Politologul nu a exclus că aceleaşi forţe chibzuiesc metode de exercitare a presiunii asupra Transnistriei.

"Scopul lor principal este expulzarea Rusiei de pe malurile Nistrului, de a lichida pe ambele părţi organizaţiile ce sînt pentru integrarea eurasiatică şi a include sub lozinca «integrării europene» fosta Moldovă sovietică în zona de control total al Washingtonului şi, într-o măsură mai mică, a Bruxellesului", a presupus Safonov.

El consideră că la doi ani de la reluare, negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău sînt în impas.

"În primul rînd, părţile implicate în conflict au ales modele opuse de integrare: Transnistria – eurasiatică, Moldova – europeană. Al doilea aspect este că tensiunea politică întotdeauna duce la acutizarea tensiunii militare. Să nu uităm că în presă a fost publicată o «ştire» şi despre deplasarea tehnicii militare a Moldovei în Zona de Securitate, şi despre faptul că sub influenţa vestului RMN poate fi pusă la încercare şi de Est, şi de Vest. Este dificil de spus unde sînt date reale şi unde tensionarea situaţiei", a spus el.

Politologul este convins că tensiunea poate fi lichidată, dacă Moldova şi Transnistria vor semna Acordul de neaplicare a forţei şi soluţionare a subiectelor doar prin metode politice.

"Acesta va fi un pas util şi înţeles în circumstanţele date pentru autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului", este convins Safonov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?