Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tapiola: UE nu este în stare să îndeplinească rolul Rusiei pentru complexul agroindustrial al Moldovei

28 iul. 2014,, 14:00   Societate
4396 4
Foto: noi.md
Cotele europene la livrările de fructe şi legume din Moldova "nu pot să acopere în totalitate volumul care se obişnuia să fie exportat în Rusia", a declarat pentru „Europa Liberă” şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, informează NOI.md.

Potrivit lui, cotele la livrările de produse moldoveneşti spre ţările UE au fost dublate şi, de aceea, nu vor fi majorate din nou.
"Evident că e posibil de a exporta şi peste aceste cote. Dacă se depăşeşte, atunci exportatorii vor fi taxaţi, dar nu cu o taxă vamală, ci un preţ minim de intrare care trebuie plătit", a precizat Pirkka Tapiola.

Diplomatul a subliniat că "aceste cote nu pot să acopere în totalitate volumul care se obişnuia să fie exportat în Rusia, dar oricum ele sînt destul de generoase şi pot fi majorate treptat în anii ce urmează". El a reamintit în mod clar că „exportul în UE înseamnă calitate, ambalare, distribuţie, marketing etc”.

Vorbind despre ajutorul financiar, Pirkka Tapiola a menţionat că Uniunea Europeană nu va putea acoperi pierderile de 150 de milioane de dolari, înregistrate în urma embargoului instituit de Rusia asupra livrărilor de producţie moldovenească.

"Vom aloca încă 13 milioane în 2014, alte 13 milioane – în 2015 şi toţi aceşti bani pot fi folosiţi ca granturi pentru producătorii agricoli. Mai avem un program de suport bugetar pentru implementarea acordului de liber schimb, fiind vorba de un suport de 30 de milioane, iar prima tranşă de 8 milioane de euro va fi alocată în septembrie", a spus Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?