X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: BNM are suficiente rezerve valutare pentru a menţine cursul valutei naţionale

28 iul. 2014,, 09:45   Economie
3573 0
Foto: noi.md
Banca Naţională a Moldovei are suficiente rezerve valutare pentru a menţine cursul valutei naţionale. De această părere este vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, a cărei opinie a fost solicitată de "Infotag". Experta a menţionat că principala ţintă a BNM este menţinerea nivelului inflaţiei în limitele 5+/-1,5%.

"Deocamdată, nivelul inflaţiei nu depăşeşte aceste limite. În acelaşi timp, se menţine o incertitudine legată de situaţia de pe piaţa valutară - dacă deprecierea leului va continua, atunci va creşte riscul intensificării proceselor inflaţioniste. Însă BNM are suficiente rezerve valutare pentru a menţine cursul valutei naţionale", a constatat Gorelova.

În opinia doctorului în economie, pe de altă parte, introducerea de către Rusia a restricţiilor la importul de fructe şi conserve, precum şi posibilitatea introducerii unor taxe la un şir de mărfuri din Moldova poate contribui la micşorarea preţurilor acestor produse pe piaţa internă.

"Dinamica inflaţionistă ulterioară va depinde doar de acţiunile BNM şi soluţionarea problemei exportului, dar şi de felul cum se va schimba volumul cererii de consum", a spus ea.

Potrivit sursei citate, datele Biroului Naţional de Statistică privind PIB-ul din primul trimestru al anului 2014 demonstrează că la începutul anului se observă o încetinire semnificativă a cererii de consum.

"Dacă în primul trimestru al anului trecut, consumul final al populaţiei a crescut cu 3,7%, atunci în perioada corespunzătoare a acestui an – cu doar 0,6%. Cu alte cuvinte, cererea de consum nu a influenţat substanţial creşterea preţurilor. De aceea, planificata majorare a salariilor pentru anumite categorii de bugetari nu va contribui la majorarea nivelului inflaţiei", a menţionat Gorelova.

Expertul afirmă că nu este clar din ce surse Guvernul va putea majora salariile.

"Pentru aceasta sînt necesare resurse bugetare. În lunile ianuarie-mai a acestui an executarea bugetului de stat nu a atins parametrii prognozaţi. La capitolul venituri, fără granturi şi transferuri, bugetul nu a fost completat cu 3%, iar la capitolul cheltuieli – cu 20,3%", a spus Elena Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?