Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Serviciul de inteligență german a văzut discordie în anturajul lui Putin

28 iul. 2014,, 01:25   Externe
11355 11
Foto: kor.ill.in.ua
Serviciul German de Informații (BND), a descoperit semne de conflict în conducerea de vîrf a Rusiei, scrie Der Spiegel. Lupta se dă între partizanii unui curs politic dur și reprezentanții marelui business, care încearcă să preia influența asupra președintelui Vladimir Putin, au stabilit agenții germani.

Rezultatul luptei poate fi o încercare a marelui business, îngrijorat de sancțiunile Uniunii Europene, "de a-l opri pe președinte", deoarece interesele economice, probabil, vor prevala asupra celor politice, consideră BND.

Publicația notează că, pentru prima dată de la începutul crizei serviciile de informații germane au observat o fisură în cercurile de conducere ale Rusiei.

Președintele BND Gerhard Schindler a prezentat aceste date în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri externe a Bundestag-ului, scrie revista. Articolul complet va fi publicat luni, 28 iulie.

Pe 26 iulie vice-cancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, într-un interviu pentru Spiegel a declarat că UE ar trebui să impună sancțiuni miliardarilor ruși apropiați de Kremlin. "În primul rînd, sancțiunile ar trebui să afecteze oligarhii. Trebuie să înghețăm conturile lor în capitalele europene și să le retragem permisiunea de a intra în UE", - a spus ministrul. Totodată Gabriel a recunoscut necesitatea de a lua în considerare consecințele negative pentru economia europeană.

În clasamentul miliardarilor publicat de Bloomberg, primii 18 cei mai bogati oligarhi ruși controlează active în valoare de 213.3 miliarde dolari. Pe fundalul evoluțiilor din Ucraina și sancțiunilor occidentale de la începutul anului această cifră s-a redus cu 24.3 miliarde dolari (- 11%) de la începutul lunii martie - cu 6.3 miliarde dolari (-3%).

În luna martie 2014, după anexarea Crimeei la Rusia, SUA și UE au impus sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri apropiați de Putin. Astfel, au fost impuse restricții lui Gennadi Timcenko, Iuri Kovalciuk, Arkadi și Boris Rotenberg.

La 25 iulie UE a lansat o nouă listă de sancțiuni, care a inclus 15 persoane și 18 organizații. Printre aceștia directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB, fost KGB), Aleksandr Bortnikov, și șeful Serviciului de Informații Externe (SVR), Mihail Fradkov, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, deputatul Dumei de Stat Mihail Degtearev, liderul cecen Ramzan Kadîrov, guvernatorul regiunii Krasnodar Alexandr Tkacev, organizații și companii din Crimeea și din estul Ucrainei. Bruxelles le suspectează de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Autoritățile UE, de asemenea, intenționează să introducă restricții privind sectoare întregi ale economiei ruse, în cazul în care Moscova nu ia măsuri pentru a rezolva criza din Ucraina. Sancțiuni sectoriale pot fi impuse de la sfîrșitul lunii iulie.

Autoritățile UE, de asemenea, intenționează să introducă restricții privind sectoare întregi ale economiei ruse, în cazul în care Moscova nu ia măsuri pentru a rezolva criza din Ucraina. Sancțiuni sectoriale pot fi impuse de la sfârșitul lunii iulie.

Ziarul Financial Times a relatat la 24 iulie că în proiectul posibilelor măsuri împotriva Rusiei, trimis de Bruxelles în capitalele europene, UE își propune să interzică băncilor de stat din Rusia (cu o pondere a statului de peste 50%) să împrumute fonduri de la UE pentru mai mult de 90 zile (în nota de documentare se menționează că în 2013 băncile de stat din Rusia au împrumutat în Europa 7,5 miliarde de euro). În plus, ar putea fi interzise pentru export în Rusia produsele high-tech pentru industria energetică și exportul de apărare. Totodată sancțiunile nu vor fi aplicate retroactiv - contractele deja semnate cu partea rusă nu vor fi afectate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?