Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Prețurile angro la zahăr în Moldova sînt cele mai mici în regiune

27 iul. 2014,, 13:00   Economie
23626 0
Foto: howstuffworks.com
Preţurile medii la zahăr în Republica Moldova au fost pînă în ultimul timp mai mici decît cele europene şi sînt la nivelul preţurilor din Uniunea Vamală, iar piaţa zahărului din țară este transparentă şi total deschisă pentru controlul din partea organelor de stat care supraveghează permanent respectarea legislaţiei, inclusiv adaosul comercial de tranzacţionare în mărime de 20%. Aceste date se conțin într-un comentariu pentru presă oferit de directorul Direcției executive a Asociației „Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova”, Raisa Bejan, transmite NOI.md.

Raisa Bejan a subliniat că la finele sezonului de vîrf, conform situaţiei de la 21. Iulie 2014, în Moldova s-au stabilit cele mai mici preţuri angro la zahăr din regiune – 767 dolari SUA pentru o tonă. În Rusia (centru) prețul la zahăr a fost de 847 dolari/tonă, în Ucraina – 781 dolari/tonă, în Belarus – 802 dolari/tonă, în Kazahstan – 899 dolari/tonă.

Potrivit sursei citate, pe parcursul ultimilor zece ani preţurile la zahăr în UE au fost cu 20-50% mai mari decît în Moldova. Raisa Bejan a menționat că zahărul moldovenesc în niciun caz nu puteau să împiedice producătorii să-şi exporte conservele cu conţinut de zahăr. Excepţie fac doar acţiunile temporare de dumping, cauzate de redistribuirea pieţei, ceea ce se petrece acum în România.

Directorul Direcției executive a Asociației „Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova” a menționat că nu pot fi luate ca model nici piaţa belorusă a zahărului care funcţionează într-un cadru administrativ necomercial, nici cea ucrainească, care suferă continuu din cauza instabilităţii economico-politice şi a zahărului din trestie.

Raisa Bejan a subliniat că piaţa zahărului din Moldova este permanent supusă riscului contrabandei din ţara vecină, nu-şi poate permite preţuri mari pentru zahăr, iar producătorii de zahăr valorifică rezervele interne, sporesc eficienţa energetică, pentru a asigura un preţ înalt al sfeclei de zahăr. Raisa Bejan a amintit că producătorii agricoli autohtoni primesc pentru sfecla de zahăr cel mai bun preţ din regiune. Conform datelor oficiale ale companiilor, pentru „Sudzucker Moldova” preţul mediu a fost de 733 lei/tonă în anul 2012 şi 685 lei/tonă în anul 2013, iar pentru „Moldova Zahar” – 709 lei/tonă şi, respectiv, 681 lei/tonă. În plus, producătorii de zahăr îşi asumă cheltuielile de transport, ceea ce constituie încă 100-150 lei/tonă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?