Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Bumacov: Nu va fi nicio catastrofă! Israelul ne va ajuta! (VIDEO)

23 iul. 2014,, 16:15   Economie
4572 4
Foto: noi.md
În cadrul celei de-a patra ședințe a Comisiei moldo-israeliene pentru cooperare economică și comercială, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, și ministrul Turismului al Israelului, Uzi Landau, au semnat un șir de documente privind cooperarea în domeniul tehnologiilor avansate în agricultură, eficiența energetică, resursele alternative de energie, precum și perfecționării profesionale a specialiștilor moldoveni, transmite NOI.md.

„Nu este secret pentru nimeni cît de avansată tehnologic este agricultura Israelului. Avem ce învăța de la ei. Sîntem foarte recunoscători autorităților de la Tel Aviv pentru decizia de a anula regimul de vize pentru cetățenii moldoveni, dar și pentru echiparea unui laborator pentru depistarea pesticidelor cu utilaj modern. Vom intensifica și în continuare cooperarea bilaterală”, a declarat Bumacov.

Referindu-se la cea mai acută problemă cu care astăzi se confruntă producătorii agricoli moldoveni din cauza stopării exportului de fructe, legume și conserve în Rusia, ministrul a precizat că situația este complicată, dar nu catastrofală.

„Premierul Iurie Leancă a purtat în seara zilei de ieri negocieri cu reprezentantul Bruxelles-ului, care a sosit de urgență în Moldova. Noi am solicitat să fim ajutați financiar pentru a majora fondul de subvenționare a producătorilor agricoli, pentru ca coeficientul să nu fie mai jos de nivelul anului trecut. Cei care au investit în frigidere, în utilajul pentru liniile de sortare și ambalare nu trebuie să fie în pierdere”, a subliniat oficialul.

„Concomitent, purtăm negocieri cu Banca Mondială în vederea acordării unei asistențe financiare similare celei din anul 2012. Acești bani intenționăm să-i alocăm pentru compensarea pierderilor producătorilor agricoli. Prim-ministrul va avea mîine o întrevedere cu conducătorii băncilor, cărora le vom solicita să reeșaloneze datoriile. În cazul în care vom primi un răspuns pozitiv, pierderile agricultorilor vor fi diminuate substanțial. În cadrul întrevederii de ieri ei au declarat că această măsură va vi suficientă pentru producători”, a conchis Bumacov.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?