Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Marea Britanie continuă să exporte arme către Rusia

23 iul. 2014,, 12:50   Externe
5318 2
Foto : runews24.ru
Marea Britanie continuă să exporte arme și echipamente militare în Rusia, arată un raport parlamentar britanic publicat miercuri, la două zile după criticile lansate de premierul David Cameron la adresa Franței pentru vînzarea unor nave militare Moscovei, transmite AFP.

Șeful guvernului de la Londra a făcut apel la Uniunea Europeană să interzică vînzarea de arme către Rusia, țară acuzată de înarmarea și instruirea separatiștilor proruși din Ucraina, afirmînd luni că Regatul Unit a oprit astfel de exporturi, așa cum a promis în luna martie.

Însă raportul parlamentar publicat miercuri indică faptul că 251 de licențe eliberate de guvernul britanic și care permit vînzarea de arme și echipamente militare în valoare totală de aproximativ 132 milioane de lire sterline (167 milioane de euro) sunt încă în vigoare.

Aceste licențe de export autorizează vînzarea de puști de precizie, muniții pentru arme ușoare, veste antiglonț, echipament criptografic, echipament de comunicație militară și de vedere nocturnă, precizează raportul menționat.

Conform documentului, numai 31 de licențe au fost suspendate sau retrase și alte trei licențe interzic ca Rusia să fie o destinație la export.

Premierul Cameron cerea luni Uniunii Europene să adopte sancțiuni economice de anvergură împotriva Rusiei și să suspende orice vînzare de arme către această țară.

Întrebat în legătură cu controversata vînzare de nave militare franceze de tip Mistral către Rusia, David Cameron a răspuns: 'Ar fi de neconceput ca în această țară să se realizeze o comandă precum cea pe care o au francezii, dar noi trebuie să exercităm presiuni asupra partenerilor noștri pentru a spune că nu putem continua să facem afaceri cu o țară ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, cînd ea se comportă cum se comportă'.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a răspuns a doua zi la declarațiile premierului britanic cu o ironie : La Bruxelles, ''englezii au fost extrem de amabili, între ghilimele, afirmînd că ei nu ar face niciodată așa ceva (să onoreze un contract — nota AFP). Eu le-am amintit că principiul de care am vorbit exista pentru toată lumea și le-am spus totodată: 'Dragi prieteni britanici, vorbim de finanțe și am înțeles că oligarhilor ruși nu le-a fost prea rău la Londra'".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?