X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

IRU a retras interdicţia de utilizare a carnetelor TIR în Moldova

23 iul. 2014,, 13:05   Societate
3578 0
Foto: noi.md
Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU), Ministerul Transporturilor al Republicii Moldova şi Asociaţia AITA au retras interdicţia de a utiliza carnetul TIR în Moldova.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care citează comunicatul AITA, reprezentanţii lor au semnat un acord corespunzător. Acordul din partea AITA a fost semnat de preşedintele Consiliului, Grigore Bernavschi, şi secretarul general, Eugen Cubceac.

Secretarul general AITA a vizitat în perioadă 14-18 iulie 2014 oficiul IRU în Geneva, unde au avut loc întîlniri cu şefii tuturor departamentelor IRU.

„Reprezentanţii IRU au comentat problemele ce ţin de scopurile, obiectivele, modalităţile de funcţionare a Sistemului de TIR şi au putut să se convingă că în Moldova sînt specialişti capabili să îndeplinească toate cerinţele Sistemului TIR”, se menţionează în documentul citat, în care se mai spune că „IRU a fost indus în eroare de conducerea anterioară despre evenimentele care a avut loc”.

La finalul vizitei, Eugen Cubceac a avut loc o întîlnire cu secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, care a declarat că vrea să fie sigur că „lanţul de garantare în totalitate nu va fi afectat de evenimentele din Moldova”.

Secretarul general al IRU a spus că AITA a fost una dintre asociaţiile de top zece din 63 de ţări, unde Sistemul TIR este reprezentat.

„AITA este determinată să rămînă acelaşi partener de încredere în toate privinţele”, a dat asigurări secretarul general al Asociaţiei Internaţionale de Transportatori Auto din Republica Moldova.

IRU a propus AITA să intensifice contactele cu autorităţile vamale pentru a restabili TIR-EPD în Moldova, să analizeze posibilitatea punerii în aplicare a unui nou proiect „iCARNET”- carnetul TIR intern pentru transportul mărfurilor sub control şi supravegherea vamală pe teritoriul unei ţari sau teritoriul vamal, pentru a utiliza un nou produs „TIR+” pentru a majora garanţia carnetului TIR pînă la 160 de mii de euro.

În termenul cel mai scurt va fi redusă garanţia de admitere de la $8.000 pînă la $5.000, vor începe să fie aplicate recompense pentru returnarea carnetelor TIR, care vor fi emise la timp.

Asociaţia AITA, fiind acţionarul majoritar al "Moldcargo", a stabilit obiectivul de a reduce costurile de asigurare a carnetului TIR.

„Sperăm că ceea ce facem va ajuta transportatorii să se adapteze mai bine la condiţiile dificile în care acestea au fost în ultimul timp”, se spune în comunicatul AITA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?