X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

SUA încep un dialog politico-militar serios cu Moldova

23 iul. 2014,, 10:00   Societate
4601 4
Foto: radio-resita.ro
Statutul de „aliat militar al SUA” pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina presupune că Washingtonul începe să construiască un serios dialog politico-militar cu cele trei state, fără ca acesta să fie cu un picior în NATO, relatează marţi portalul globalaffairs.ru.

Potrivit agenţiei "Infotag", Comisia pentru afaceri internaţionale a Senatului american a adoptat pe 18 iulie un proiect de rezoluţie referitor la "prevenirea agresiunii din partea Rusiei", documentul axîndu-se pe posibilităţile militare ale SUA în Europa Centrală şi de Est. Proiectul de rezoluţie, elaborat de senatorii republicani Bob Corker şi Mark Kirk, prevede, între altele, acordarea statutului de „aliat militar al SUA” (Major non-NATO ally) pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Expertul pe politica SUA în Orientul Apropiat şi în Caucazul de Sud, Areg Galstian, atrage atenţia, într-un articol pe site-ul citat, că o serie de oficiali din cele trei state menţionate s-au grăbit să afirme că Moldova, Georgia şi Ucraina "sînt cu un picior în NATO". În context, el arată că statutul de aliat militar al SUA este reglementat de o lege din 1961, cu privire la ajutorul străin. Actul normativ a fost adoptat la iniţiativa fostului preşedinte american John Kennedy, cu scopul de a sprijini statele în curs de dezvoltare. Statutul MNNA, introdus prin această lege, nu prevede aceleaşi garanţii ca şi pentru statele membre NATO.

În 1987, un astfel de statut au primit Israelul, Egiptul, Japonia, Australia, Republica Coreea. Mai tîrziu – Iordania (1996), Argentina (1998), Noua Zeelandă şi Bahrain. În general, statele care au acest statut se bucură de o serie de avantaje. Astfel, companiile lor au posibilitatea să participe la licitaţii pentru anumite contracte cu guvernul american privind mentenanţa şi reparaţia utilajelor Ministerului Apărării din SUA în afara continentului american. De asemenea, statele respective pot participa la cercetări comune privind măsurile de combatere a terorismului. Pentagonul poate desfăşura lucrări comune de cercetare menite să amelioreze capacităţile de apărare ale statelor aliate, suportînd împreună cheltuielile. În plus, unui stat aliat i se dă dreptul să se doteze cu arme de apărare, dacă se află în flancul de sud sau de sud-est al NATO. Aceste state mai pot păstra pe teritoriul lor armament american şi pot benefica de proceduri urgentate de întocmire a licenţelor de export pentru sateliţii comerciali, tehnologii, componente şi sisteme.

Expertul consideră că este devreme să vorbim despre însemnătatea acestui statut pentru Moldova, Georgia şi Ucraina, întrucît "actul normativ trebuie să mai parcurgă o cale lungă pînă la adoptare, urmînd să fie supus încă multor amendamente".

"Dar, de jure, înseamnă că SUA începe să-şi construiască un dialog politico-militar serios cu Chişinăul, Tbilisi şi cu Kievul", a menţionat Galstian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?