Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Experți: Bugetul țării va rata pînă la 500 de mii de lei din cauza unei decizii nechibzuite

23 iul. 2014,, 07:30   Economie
6893 1
Foto: oktomatos.pt
Numai din cauza anulării restricțiilor la introducerea automobilelor care nu se află la evidență permanentă în Moldova bugetul țării ar putea rata venituri de pînă la 500 de mii de lei. Astfel comentează unii experți amendamentele respective la Codul vamal și Legea cu privire la introducerea și scoaterea mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova de persoanele fizice, votate de Parlament în lectura finală, informează NOI.md.

Potrivit amendamentelor operate, automobilele cu numere străine nu vor mai fi obligate să părăsească teritoriul Republicii Moldova la 180 de zile după intrare, cum prevedea legislația anterior, ci se vor putea afla în țară o perioadă de 12 luni. Astfel, au fost anulate restricțiile la introducerea automobilelor care nu se află la evidență permanentă în Moldova.

Experții consideră că astfel Parlamentul a legalizat posibilitatea de a nu vămui automobilele introduse în țară și de a evita impozitarea. Drept urmare, amendamentele aprobate doar vor agrava problema legată de acumulările la buget. În loc să introducă și să înregistreze automobilele legal, proprietarii vor folosi aceste prevederi ale legii în calitate de „portițe” pentru a se eschiva de la plata impozitelor. Astfel, din cele 30 de mii de automobile introduse în țară circa jumătate nu vor mai fi supuse procedurii de vămuire absolut legal. Avînd în vedere că de la o mașină acciza constituie în medie 1,5 mii de euro, numai de la neachitarea accizelor bugetul va rata circa 22,5 milioane de euro.

Ministerul Finanțelor consideră că bugetul va compensa acumulările prin creșterea veniturilor la buget de la taxa pentru folosirea drumurilor de automobilele care nu sînt înregistrate în Moldova (vinietă), precum și de pe urma poliței de asigurare pentru persoanele fizice „Cartea verde”. Însă aceste venituri acoperă doar o parte neînsemnată a pierderilor și în realitate reprezintă doar o protecție formală, consideră experții independenți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?