Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Luna iunie din acest an a fost cea mai caldă din ultimii 134 de ani

22 iul. 2014,, 18:00   Ştiinţă şi IT
4182 0
Foto : rtv.net
Agenția guvernamentală americană pentru climă a informat, luni, că temperaturile globale din luna iunie au fost cele mai mari din 1880, anul în care au început înregistrările în acest domeniu, scrie marți agenția DPA.

De asemenea, luna iunie a fost cea de a 352-a lună consecutivă cu o temperatură globală peste media secolului XX.

Recorduri de căldură au fost înregistrate în Groenlanda, în unele zone din nordul Americii de Sud, din estul și centrul Africii și din sudul și sud-estul Asiei, a precizat Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA.

Temperatura medie terestră și de pe suprafața oceanului planetar a fost de 16,2 grade Celsius, comparativ cu media de 15,5 grade în secolul trecut, mai notează DPA.

Raportul autorităților americane vine în sprijinul avertismentelor date de climatologi potrivit cărora omenirea se va confrunta pînă la sfîrșitul acestui secol cu creșteri de temperatură de 4 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industrială, în cazul în care nu este luată nici o măsură preventivă.

Potrivit specialiștilor, singura modalitate de a evita creșteri drastice ale nivelului mării, precum și seceta letală este aceea de a menține creșterea temperaturilor medii globale la 2 grade Celsius sau mai puțin.

Raportul mai indică faptul că temperaturile medii globale au crescut deja cu 0,85 de grade Celsius de la 1880 pînă acum.
Pentru a putea menține creșterea sub 2 grade Celsius, omenirea ar trebui să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, între 40 și 70 la sută, comparativ cu anul 2010 și să facă aceasta pînă în anul 2050, mai scrie DPA.

La inițiativa Uniunii Europene și a națiunilor în curs de dezvoltare cele mai vulnerabile, luată la conferința climatică de la Durban, în decembrie 2011, ONU negociază un nou acord internațional privind schimbările climatice, cunoscut sub numele de Platforma Durban pentru o acțiune consolidată, care va acoperi toate țările. Noul acord va fi adoptat în 2015, în cadrul conferinței climatice de la Paris, și va fi pus în aplicare începînd cu anul 2020.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?