Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Alţi doi colaboratori ai serviciilor speciale ale Transnistriei au devenit conducători ai Doneţkului

21 iul. 2014,, 16:40   Societate
5272 3
Foto: podrobnosti.ua
Conducători ai ministerelor de forţă ale autoproclamatei Republicii Populare Doneţk (RPD) au devenit alţi doi foşti colaboratori ai serviciilor speciale ale Transnistriei. Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la presa rusă, anunţul a fost făcut de vicepremierul RPD, Vadim Antiufeev, care, de asemenea, a deţinut funcţia de ministru al Apărării al autoproclamatei RMN.

Ministru al Afacerilor Interne al RPD a devenit Oleg Berioza, iar ministru al Apărării – Andrei Pinciuk. Ambii sînt cetăţeni ruşi şi au lucrat împreună cu Antiufeev la Tiraspol. Ei au plecat din Transnistria după ce Antiufeev a fost demis din funcţia de ministru al Apărării al autoproclamatei RMN în ianuarie 2012.

Berioza şi Pinciuk au figurat în cazuri penale intentate de organele de drept ale Moldovei pentru reţinerea în Transnistria a jurnalistului Ernest Vardanean şi locuitorul oraşului Bender Ilie Cazac. Potrivit anchetei moldoveneşti, Berioza şi Pinciuk, care atunci erau angajaţi ai serviciilor speciale ale Transnistriei, sînt direct implicaţi în arestul cetăţenilor moldoveni.

Vadim Antiufeev, care pe parcursul a peste 20 de ani a condus serviciile secrete ale Transnistriei, pe 10 iulie a fost numit în funcţia de vicepremier al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, responsabil pentru organele de forţă şi securitate.

Politologul Oazu Nantoi a declarat că "folosirea în regiunea separatistă a oamenilor cu experienţă de activitate în Transnistria este o dovadă indirectă a faptului că scenariile pentru Transnistria, Doneţk şi Lugansk au fost elaborate la Moscova". Expertul a amintit, în acest context, că alţi doi lideri ai autoproclamatei RPD – Igor Strelkov şi Alexandr Borodai – au luptat în Transnistria.

"Apariţia acestor persoane la estul Ucrainei vorbeşte despre faptul că Rusia are planuri grandioase în această regiune. Acest conflict a fost zămislit ca «de lungă durată», Rusia doreşte «transnistrizarea» Ucrainei", a declarat Nantoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?