Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Experţi: Transnistria devine o zonă de risc economic (VIDEO)

21 iul. 2014,, 13:25   Societate
4427 2
Foto: noi.md
Nivelul înalt de deschidere a economiei transnistrene, relevată de faptul că comerţul extern depăşeşte de peste două ori volumul economiei locale, determină o vulnerabilitate sporită a regiunii la diverse şocuri externe în viitorul apropiat. Această constatare a fost enunțată în cadrul unei conferinţe de presă de către specialiştii Centrului Analitic Independent Expert-Grup, relatează NOI.md.

În acelaşi timp, economia regiunii, pentru a supravieţui, are nevoie acută de pieţele externe de desfacere, însă deficitul de cont curent de circa 80% din PIB denotă carenţe de competitivitate şi dezechilibre structurale grave.

Problema respectivă a devenit şi mai relevantă în contextul înrăutăţirii situaţiei economice din Ucraina şi Federaţia Rusă, precum şi a incertitudinii cauzate de respingerea de către autorităţile din regiune a Acordului de asociere semnat de Republica Moldova cu UE.

Anume accesul dificil la pieţele externe, pe fondul competitivităţii reduse şi al modelului non-durabil de creştere economică, vor constitui principalele provocări în viitorul apropiat pentru autorităţile şi companiile din regiune.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?