X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Președinta APCE: Țara voastră are propria limbă – moldovenească

17 iul. 2014,, 12:05   Politică
9718 24
Foto: noi.md
„Republica Moldova are propria sa limbă, care este cea moldovenească”. Astfel și-a început discursul susținut astăzi, în plenul Legislativului de la Chișinău, președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, transmite NOI.md.

Oficialul european a vorbit în fața deputaților de la Chișinău despre crizele politice și social-umane din Europa, dar s-a referit și la parcursul european al Republicii Moldova. În debutul discursului său, Anne Brasseur a făcut o comparație între situația lingvistică a Moldovei și cea a Luxemburgului.

„Aș vrea să fac o remarcă preliminară discursului meu. Țara voastră are propria limbă – cea moldovenească. Și țara mea are propria sa limbă – luxemburgheză, iar cele două țări aparțin familiei francofone și atît timp cît aparținem francofoniei ar trebui să vorbesc franceză, dar astăzi mă voi opri la engleză”, a precizat Brasseur.

Afirmațiile președintei APCE au fost aclamate de către deputații comuniștii, în timp ce deputații liberal-reformatori au împărtășit o altă idee vizavi de limba vorbită. În cele din urmă, Brasseur a explicat că limba nu trebuie să fie motiv de divizare națională.

„Nu intenționez să mă implic în dezbaterile din țară voastră cu privire la limbă. Dacă mă refer la țara mea, noi avem o limbă proprie, luxemburgheza, însă legile noastre sînt scrise în franceză. Dar eu cred că limba nu trebuie să constituie un motiv de divizare a societății. Tot ce știu este că aveți o limbă comună prin care puteți vorbi unul cu celălalt, iar asta este cel mai important”, a remarcat Brasseur.

Menționăm că președinta APCE, Anne Brasseur, efectuează, în premieră, o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 16-18 iulie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?