Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Tulbure: Forma parazitară de guvernare este alimentată de parteneri (VIDEO)

17 iul. 2014,, 09:00   Societate
4816 0
Foto: noi.md
Programele partenerilor externi doar atunci vor avea sens, cînd ele vor fi utilizate pentru modernizare, dar nu pentru PR politic, consideră politologul Alexei Tulbure. Astăzi putem vorbi deja despre eşecul programului Parteneriatului Estic, consideră expertul, care a participat la masa rotundă „Acordul de asociere cu UE şi viitoarele alegeri parlamentare în Moldova”, notează NOI.md.

Partenerii occidentali ai republicii au admis un şir de greşeli, consideră Alexei Tulbure. În primul rînd, scopurile modernizării Moldovei au fost anunţate, însă nimeni nu a insistat asupra realizării acestora. În consecinţă, la conducerea ţării se află oameni cu reputaţie dubioasă, iar indicatorii economici, ai nivelului de trai din ţară denotă faptul că nu a fost o evoluţie.

Totodată, în ultimii ani, Guvernul a obţinut circa 600 de milioane de euro în calitate de ajutor financiar. Însă aceste mijloace sînt cheltuite ineficient. Spre exemplu, potrivit unor date preliminare, din 60 de milioane de euro, alocați pentru susţinerea reformelor în sistemul judiciar şi în organele de drept, doar 2 milioane au fost utilizați pentru reformă. Dar unde au dispărut ceilalți 58 de milioane de euro – nu se ştie”.

Acesta este doar un exemplu de utilizare netransparentă a asistenţei financiare, menţionează Alexei Tulbure. În consecinţă, stimularea activităţii autorităţilor moldovene nu corespunde principiului anunţat de către partenerii externi: „mai multă asistenţă pentru mai multe realizări”.

Expertul consideră că astăzi relaţiile autorităţilor moldovene cu Bruxelles-ul se construiesc în baza aceluiaşi principiu din perioada sovietică în relaţiile cu Moscova. Din Moscova veneau fonduri, care trebuiau valorificate. Astfel se practică şi astăzi „forma parazitară de guvernare”, bazată pe atitudinea de consum faţă de asistenţa externă. Însă această formă de guvernare este alimentată de partenerii înşişi prin atitudinea lipsită de critică faţă de cooperare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?