Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Andrievschi: Rusia împinge Moldova spre Uniunea Europeană (VIDEO)

17 iul. 2014,, 07:30   Societate
8545 15
Foto: noi.md
Politologul Vitalie Andrievschi susţine că Rusia "împinge Moldova spre Uniunea Europeană". Potrivit agenţiei "Infotag", expertul a făcut această afirmație miercuri, la masa rotundă cu genericul "Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi alegerile parlamentare din Moldova", organizată la Chişinău de Institutul American din Ucraina.

"Mulţi spun că autorităţile Republicii Moldova au deteriorat relaţiile cu Rusia. Eu categoric nu sînt de acord cu aceasta. Dimpotrivă, autorităţile fac totul ca să menţină relaţii bune cu Moscova, dar Rusia s-a întors demonstrativ cu spatele, împingînd Chişinăul spre UE. Dacă Rusia ar pleca de la principiile de parteneriat strategic şi ar ajuta Moldova, raportul de forţe aici ar fi altul. În Moldova nimeni nu doreşte confruntare cu Rusia, dar Moscova însăşi este cea care o provoacă. Tendinţa Rusiei de a împiedica procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, de a crea focare de tensiune şi separatism în Moldova, dar şi de a declara război economic – toate acestea provoacă stări de spirit antiruseşti. Dacă această politică a Moscovei va continua, astfel de stări de spirit vor creşte nu doar în rîndul elitelor, dar şi în întreaga societate moldovenească", a prognozat expertul.

El a amintit că în anul 2006 Republica Moldova nu a semnat documente cu Uniunea Europeană şi nu s-a integrat în UE, dar Rusia "i-a pedepsit pe moldoveni pe motive politice, pentru că nu i-au plăcut autorităţile de atunci".

"Trebuie să recunoaştem că astfel de riscuri politice există mereu în relaţiile cu Rusia. Unde sînt garanţiile că în viitor Rusia nu ne va şantaja cu alte aspect?! De exemplu, va declara că dacă nu dăm Transnistria, pieţele se vor închide?!", s-a întrebat Andrievschi.

Vorbind despre muncitorii migranţi moldoveni, care pot fi deportaţi din Rusia, analistul a subliniat că Rusia însăşi are nevoie de ei, pentru că se află într-o prăpastie demografică.

"Rusia a conceput şi Uniunea Vamală, inclusiv ca să menţină o piaţă liberă a forţei de muncă. Rusia are nevoie de muncitori din Moldova şi Ucraina, care sînt mai calificaţi. Fără ei, Rusiei, de una singură, îi va fi greu să facă faţă problemelor economice, demografice. Mai devreme sau mai tîrziu, Moldova şi Rusia se vor întîlni pe o piaţă comună, care se va întinde de la Lisabona şi pînă la Vladivostok", a estimat Vitalie Andrievschi.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?