X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Igor Dodon îi cheamă pe cetăţeni la consolidare: Chirtoacă – în demisie! ©

15 iul. 2014,, 18:52   Politică
5315 2
Foto: noi.md
Astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului privind demisia edilului capitalei, Dorin Chirtoacă.

„Am obţinut acest lucru în rezultatul luptei şi lucrului consecvent, după 15 luni de la lansarea iniţiativei! Stimaţi cetăţeni ai capitalei, vă chem la consolidare. Să colectăm împreună peste 60.000 de semnături în decursul următoarelor 30 de zile! Cerem organizarea referendumului în ziua de 30 noiembrie! Chirtoacă – în demisie!”, a declarat liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

După aceasta CEC va fi obligată să ofere listele de subscripţie, în care locuitorii Chişinăului îşi vor indica datele personale şi vor aplica semnăturile. Pentru a face posibilă organizarea referendumului, este nevoie ca cel puţin 10 la sută din toţi locuitorii capitalei cu drept de vot să-şi pună semnăturile pentru demisia Primarului General. Curtea de Apel Bălţi a stabilit termenul de 30 de zile pentru procedura de colectare a semnăturilor, cu toate că, după lege, ar fi putut stabili şi un termen de la 30 pînă la 60 de zile.

După colectarea semnăturilor, acestea sînt transmise instanţei de judecată, care verifică autenticitatea acestora.

În continuare, simultan cu hotărîrea CEC şi cu actul privind autenticitatea semnăturilor, este înaintată o cerere faţă de Consiliul Municipal Chişinău, care este obligat să se întrunească într-o şedinţă, la care ar stabili data de desfăşurare a referendumului.

Mai departe, Consiliul Municipal propune CEC o posibilă dată de desfăşurare a referendumului. La rîndul său, CEC anunţă data definitivă a referendumului.

Ţinem să menţionăm că, în conformitate cu prevederile legislaţiei RM, organizarea referendumurilor este posibilă cu 120 de zile pînă la alegeri sau cu cel puţin 120 de zile după alegeri. Totuşi, CEC îşi rezervă dreptul de a decide desfăşurarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, care urmează să aibă loc la 30 noiembrie.

Vom menţiona că, iniţial, procesul de înregistrare a grupului de iniţiativă a fost tergiversat în mod intenţionat de instanţele de judecată ale mun. Chişinău.

În toamna lui 2013, judecătorul chişinăuian Liliana Andriaş a emis o decizie prin care a refuzat înregistrarea grupului. Este de remarcat că, după cîteva săptămîni de la emiterea deciziei, judecătorul respectiv, împreună cu alţi cîţiva judecători, a fost destituită din funcţie, fiind bănuită de corupţie.

După refuzul de a înregistra grupul de iniţiativă, socialiştii s-au adresat în a doua instanţă, care a fost Curtea de Apel (CA) a municipiului Chişinău.

Socialiştii au refuzat să transmită cauză la Curtea de Apel Chişinău, deoarece PSRM se află în stare de conflict cu instanţa respectivă din cauza construcţiei ilegale, pe care o desfăşoară CA. Din acest motiv, socialiştii au depus cerere la Curtea Supremă de Justiţie a RM, solicitînd transmiterea examinării cauzei în orice altă CA din Moldova.

Astfel, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie a RM, cauza a fost transmisă pentru examinare la Bălţi.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?