Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Posibilităţi extinse de investire în businessul mic şi mediu

15 iul. 2014,, 12:00   Economie
5042 0
Foto: esp.md
Posibilităţi extinse în obţinerea subvenţiilor şi finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova. Aceasta a fost tema şedinţei clubului de presă a delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, care a avut loc luni la Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", reprezentanţii Comisiei Europene (CE), ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi ai Băncii Europene de Investiţii (BEI) le-au spus jurnaliştilor că începînd cu semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu UE cresc posibilităţile de a primi finanţare pentru realizarea proiectelor de infrastructură, dezvoltarea businessului cu scopul majorării potenţialului de export.

Directorul politicii europene de vecinătate, Michael Koehler, a spus că în următorii trei ani, în cadrul finanţării favorabile NIF, reprezentanţii businessului mic şi mijlociu din Republica Moldova pot primi 100 de milioane de euro.

Potrivit lui, aceste resurse vor fi acordate beneficiarilor sub formă de împrumuturi, care în mod obligatoriu presupun o rată procentuală şi restituirea finanţării.

Michael Koehler a atras atenţia la faptul că autorităţile Republicii Moldova pot, pînă la sfîrşitul anului 2014, să obţină sub formă de granturi 131 de milioane de euro, care, potrivit regulilor UE şi CE, sînt acordate ţării în cazul în care aceasta respectă reformele şi modificările structurale din economie coordonate anterior.

"Din cele 131 de milioane de euro, preconizate pentru a fi acordate în anul curent, 40 de milioane de euro sînt destinate autorităţilor pentru realizarea paşilor în cadrul regimului de comerţ liber (DCFTI), 37 de milioane de euro pentru desfăşurarea politicii de gestionare eficientă a finanţelor publice şi 64 de milioane de euro – pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural", a spus el.

Michael Koehler a menţionat că aceste resurse sînt acordate Republicii Moldova nu "deoarece UE şi CE au prea mulţi bani, ci deoarece Moldova este considerată prioritate în acordarea ajutorului pentru dezvoltare şi apropiere de UE".

Reprezentantul CE a relatat că cel puţin 5% din resursele acordate Republicii Moldova sub formă de granturi, ajutor tehnic şi consultanţă vor fi destinate organizaţiilor neguvernamentale (ONG), care trebuie să devină "actori activi" în ţară.

Koehler a spus că, datorită NIF, întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova vor fi finanţate şi creditate mai activ de parteneri, printre care AFD, KfW, OeEB, SOFID, AECID, NIB. Aceste structuri financiare, prin intermediul granturilor şi ajutorului tehnic, vor putea reduce semnificativ riscurile finanţării, fapt ce vor influenţa pozitiv volumul de creditare a proiectelor din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?