X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Safonov: Ucraina nu are nevoie de o zonă de conflict lîngă hotarele sale

8 iul. 2014,, 10:30   Societate
4935 1
Foto: mail.ru
Preşedintele Asociaţiei Politologilor din Transnistria, Andrei Safonov, consideră că "Ucraina nu are nevoie de o zonă de conflict lîngă hotarele sale – în Transnistria". Într-o discuţie cu un reporter al agenţiei "Infotag", expertul a estimat că un conflict nou în Transnistria "este puţin probabil".

"Un conflict militar între Kiev şi Tiraspol este puţin probabil, dar sînt posibile provocări din partea extremiştilor ucraineni, stimulaţi de Occident şi provocaţi de România. Ucraina ar putea fi supusă presiunilor din două părţi. Pe de o parte, Occidentul, reprezentat prin SUA şi Uniunea Europeană, i-ar putea cere Kievului să intensifice presiunea asupra Transnistriei dinspre est, în diferite domenii. Pe de altă parte, România, precum a spus-o și anterior, dîndu-se drept «avocatul Ucrainei şi al Moldovei în Uniunea Europeană», va sprijini abordarea unitară în rezolvarea conflictului transnistrean" a opinat Safonov.

În viziunea sa, după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina a devenit mult mai dependentă de Occident, ca mai înainte, dar este cuprinsă ea însăşi de rebeliune şi de războiul civil.

"În aceste condiţii, tensionarea situaţiei în jurul Transnistriei nu are nici un sens. Cu atît mai mult cu cît numeroase oficialităţi din Ucraina, inclusiv gubernatorul de Odesa, recunosc faptul că dinspre Transnistria nu vine nici un pericol, nici un fel de «combatanţi» sau «ostaşi ai forţelor speciale» nu pătrund de acolo în Ucraina", a subliniat politologul.

Totodată, în opinia lui, autorităţile din Transnistria trebuie să fie pregătite de presiuni economice.

"Evident, Transnistria cu sprijinul Rusiei, va întreprinde contramăsurile sale", a declarat Safonov, menţionînd că recenta semnare a unor memorandumuri de colaborare între Transnistria şi Rusia reprezintă una dintre astfel de contramăsuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?