Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

CCA a suspendat licenţa de emisie a postului „Rossia 24”

4 iul. 2014,, 15:30   Societate
4594 7
Foto: noi.md
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a suspendat vineri licenţa de emisie a postului "Rossia 24" şi a sancţionat alţi patru radiodifuzori - "Prime", "TV 7", "RTR Moldova", "Ren TV Moldova", care retransmit emisiuni analitice din Federaţia Rusă, pentru "nerespectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative".

Potrivit agenţiei "Infotag", la propunerea preşedintelui CCA, Marian Pocaznoi, radiodifuzorii "Prime" şi "TV 7" au fost sancţionaţi cu avertizare publică, avînd în vedere că sînt la prima abatere de acest gen, iar "RTR Moldova" şi "Ren Moldova", care nu sînt la prima abatere – cu amendă maximă în mărime de 5,4 mii de lei.

Cea mai gravă sancţiune a fost aplicată postului "Rossia 24", care retransmite integral emisiunile din Federaţia Rusă, - suspendarea emisiei pentru jumătate de an, ţinînd cont de faptul că la acest post au fost depistate cele mai mari derogări de la Codul audiovizualului.

Sancţiunile au fost aplicate după ce CCA a monitorizat timp de două săptămîni, în luna aprilie curent, respectivii radiodifuzori, primind din partea deputatei liberal-reformatoare Ana Guţu o solicitare ca "buletinele de ştiri şi emisiunile de dezbateri politice produse în Federaţia Rusă şi distribuite pe teritoriul Republicii Moldova să fie înlocuite cu alte emisiuni".

Membrii CCA s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în urma monitorizării niciunul dintre radiodifuzori nu respectă obligaţia, stipulată în Codul audiovizualului, ca 80% dintre emisiunile informativ-analitice să fie transmise în limba de stat.

"Radiodifuzorii trebuie să respecte Codul şi să activeze după standardele în domeniu. De aceea, revenirea în legalitate a postului "Rossia 24" va avea loc doar după ce va fi respectată obligaţia ca 80% dintre emisiunile analitice să fie difuzate în limba română", a spus preşedintele CCA.

Membrul CCA Dinu Ciocan a fost de acord cu faptul că cea mai gravă situaţie a fost atestată în cazul postului "Rossia 24", avînd în vedere că în cadrul emisiunilor analitice era prezentat un singur punct de vedere în cazul conflictului cu Ucraina.

"Este o singură sursă şi una manipulatoare cu scopul de a dezinforma. Acest canal TV nu ar trebui să aibă loc în lista canalelor de distribuţie în Republica Moldova", a spus Ciocan.

Membru CCA Mariana Hadîrcă-Onceanu a precizat că, potrivit Codului audiovizualului, "retransmisia nu îl absolveşte pe radiodifuzor de responsabilitatea privind conţinutul materialului retransmis".

"Dacă emisiunile retransmise ar difuza material cu caracter pornografic, atunci tot nu aţi fi responsabil de conţinutul retransmis?", s-a adresat Mariana Hadîrcă-Onceanu reprezentantului postului "Rossia 24", care a încercat să se apere spunînd că "responsabilitatea conţinutului materialului îi revine autorului".

În opinia membrului CCA, monitorizarea efectuată reprezintă un material important care documentează şi aduce probe despre încălcarea principiului democraţiei.

"Cea mai mare încălcare depistată este nerespectarea pluralismului de opinie. Raportul prezintă date statistice cînd într-o singură emisiune este susţinută o singură opinie – este denigrată poziţia Ucrainei şi apărată poziţia separatiştilor. De fapt, prin aceste emisiuni este promovată politica Federaţiei Ruse şi a politicienilor de acolo. Grav nu este doar faptul că nu există pluralism, dar că este promovată o anumită poziţie a Rusiei în Republica Moldova. Într-o emisiune de o oră și jumătate, timp de o oră şi 20 de minute sînt prezentate informaţii negative despre Ucraina şi doar cîteva minute informaţie pozitivă", a spus ea, precizînd că "în acest caz nu mai este vorba de libertate de expresie".

Un alt lucru grav, în opinia Marianei Hadîrcă-Onceanu este "promovarea violenţei şi instigarea la ură în cadrul emisiunilor informative retransmise în Moldova".

"Prin expresiile folosite este justificată înarmarea şi este promovată ura şi dezbinarea interetnică. De asemenea, este încălcat dreptul publicului la informare corectă. Manipularea este o denaturare uşoară. În acest caz însă este vorba de propagandă", a spus membrul CCA, precizînd că "sancţiunile aplicate i se par prea blînde".

Membrul CCA Iurie Colesnic a menţionat că "Rusia interzice produsele moldoveneşti pe piaţa sa, fără a lua în calcul că există anumite acorduri internaţionale ce trebuie respectate".

"În acest caz, noi nu facem altceva decît să ne protejăm spaţiul nostru mediatic de propaganda rusească. Pentru asta sîntem acuzaţi de cenzură, însă a spune minciuni 24 din 24 de ore nu este cenzură. Noi sîntem datori să facem o delimitare clară între adevăr şi minciună", a spus Colesnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?