Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experţi: Carpov şi Ştanscki au nevoi de un interpret în limbaj mimico-gestual (VIDEO)

4 iul. 2014,, 11:15   Societate
5656 1
Foto: noi.md
„Este greu să comentăm negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol la Misiunea OSCE, însă faptul că vicepremierul Eugen Carpov şi ministrul de externe al nerecunoscutei RMN, Nina Ştanski, comentează rezultatele în faţa camerelor de luat vederi ne face să credem că cei doi nu se înţeleg între ei”, au opinat jurnaliştii după conferinţa de presă a reprezentanţilor în procesul de negocieri dintre Moldova şi Transnistria, informează NOI.md.

Reprezentanți politici ai ambelor părți au recunoscut că subiectul principal al negocierilor desfășurate în această săptămînă a fost accesul agricultorilor moldoveni din raionul Dubăsari pe terenurile lor situate dincolo de autostrada Tiraspol-Camenca. Lor li s-a permis toamna trecută să-ți însămînțeze terenurile cu grîu de iarnă, iar în primăvara li s-a interzis prelucrarea lor, precum și semănatul florii-soarelui și al altor culturi. Motivul invocat este cerința administrației transnistrene față de agricultorii moldoveni de a încheia contracte de arendare a propriilor terenuri.

Ştanski declară din senin că „deja peste o sută de fermieri moldoveni din stînga Nistrului au încheiat contracte de arendare a pămîntului cu administraţia raionului Dubăsari şi îşi prelucrează terenurile. Din 7 mii de hectare aflate în litigiu, aproape 6 mii de hectare deja se prelucrează”.

„Cunoaştem că structurile de forţă ale Moldovei nu le recomandă agricultorilor să perfecteze relaţii juridice cu organele de administraţie a raionului, deşi mecanismul din 2006 prevedea anume acest lucru. Păcat, pentru că partea transnistreană face tot ce depinde de ea pentru ca oamenii să poate lucra pămîntul şi să nu devină ostaticii neînţelegerilor diplomatice”, a menţionat Ştanski.

Conducătorul gospodăriei agricole Agro-Tiras din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, Stepan Driga, a declarat pentru NOI.md că nimeni dintre fermieri nu a semnat niciun contract cu administraţia raionului.
Şi nici nu poate fi altfel.

„Cîndva, în cadrul programului „Pămînt”, ţăranii au primit în proprietate privată cote de pămînt. Conducerea Transnistriei era la curent cu acest program şi nu a fost împotriva lui. Iată de ce nici nu poate fi vorba astăzi despre arenda terenurilor. Este un nonsens. Or, ţăranul ar trebui să-şi dea acordul pentru înstrăinarea patrimoniului său”, a declarat Carpov jurnaliştilor după întrevederea cu Ştanski.

„Noi vom continua negocierile, dar nu despre faptul al cui este pămîntul – acest lucru nu se discută. Vom vorbi despre elaborarea unui mecanism al relaţiilor dintre fermieri şi administraţia de la Tiraspol pentru a stabili definitiv drepturile şi obligaţiile fermierilor, care ţin de utilizarea erbicidelor etc.”, a precizat Carpov.

Este evident cine spune adevărul și cine „ușor” distorsionează imaginea. Nu este clar însă cum părțile reușesc să mai facă unele înțelegeri.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?