Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cine stă în spatele proiectului „Renato Usatîi” ?

22 iun. 2014,, 07:27   Politică
63925 61
Foto: facebook.com
Xenia Florea

El a intrat ca o cometă în politica moldovenească, anunţînd din start că Filat este „un cadavru politic”, iar Chirtoacă – „un român, infractor şi fascist”. Şi a promis să le „rupă aripele” actualilor politicieni moldoveni.

Ce-i drept, deocamdată, se rup aripile lui. Minsiterul Justiţiei refuză categoric să înregistreze modificarea programului, a denumirii şi statutului Partidului Popular Republican (PPR) şi alegerea lui Usatîi în calitate de preşedinte al formaţiunii. Renato Usatîi afirmă că ministrul Justiţiei Oleg Efrim face acest lucru la indicaţia directă a şefului său de partid, Vladimir Filat.

Filat, care devenea regulat eroul unor mărturisiri scandaloase ale „gastarbeiterului moldovean” Renato Usatîi, evident că este foarte supărat pe fostul său consilier. Însă, reglîndu-şi conturile personale cu Usatîi şi punîndu-i beţe-n roate proiectului său politic „Partidul Nostru”, liderul PLDM doar îi sporeşte popularitatea lui Renato Usatîi, ridincîndu-l la rangul de martir politic, care suferă pentru dreptate, în încercarea de a „trezi ţara”, pentru a o elibera de regimul oligarhic corupt.

Luni, 23 iunie, la 14.00, la Curtea de Apel Chişinău va avea loc prima şedinţă în dosarul „Partidului Nostru” vs Ministerul Justiţiei. Datorită lui Vladimir Filat şi Oleg Efrim, acest eveniment va avea cu siguranţă o mare rezonanţă în societate şi se va transforma într-un show politic. Or, Renato Usatîi se pricepe de minune să-şi facă propriul PR, la nivel profesionist.

Perioada ante-politică

Oficial, despre Renato Usatîi se cunoaşte că s-a născut pe 4 noiembrie 1978, la Făleşti. A absolvit facultatea de limbi străine a Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”. A lucrat timp de un an în calitate de supervisor la Aeroportul Internaţional Chişinău, apoi a fost inginer superior al combinatului alimentar al ÎS „Calea Ferată a Moldovei”. În 2004, în urma unui conflict cu directorul a demisionat şi a plecat la Moscova.

Din 2005 şi pînă în prezent este preşedinte al ЗАО «ВПТ-НН» (or. Nijnii Novgorod, FR). Această întreprindere are filiale în Ufa, Kazani şi o subdiviziune în Kaliningrad şi este singurul furnizor oficial al întreprinderii de căi ferate SA „Российские железные дороги”, livrînd instrumente pentru întreaga reţea de căi ferate ale Federaţiei Ruse. Iar din anul 2013, Renato Usatîi mai deţine şi postul de vicepreşedinte al Uniunii constructorilor de căi ferate din Rusia.

În Moldova numele lui a devenit cunoscut în 2011, cînd el a început să controleze o parte semnificativă a acţiunilor băncii „Universalbank”, reprezentînd interesele noului proprietar al acestei instituţii bancare. Potrivit versiunii Procuraturii Generale a RM, pentru a încheia procesele pe marginea „Universalbank”-ului, fostul proprietar – finanțistul rus Gherman Gorbunkov a decis să-l elimine pe Usatîi. Însă după ce intenţiile lui au ieşit la iveală, acesta a fugit la Londra, unde asupra lui a fost săvîrşit un atentat.

Se spune că pe timpul aflării la putere a comuniştilor, Renato Usatîi avea trecere la preşedintele Voronin, pentru a-şi rezolva problemele de afaceri. El se afla în relaţii bune cu Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Filat. Un timp el a fost chiar consilierul lui Filat, cînd acesta era premier. Însă ulterior relaţiile dintre ei s-au răcit brusc.

Se spune că mărul discordiei dintre cei doi a fost calea ferată. Usatîi spera că Filat îi va da în concesiune ÎS „Calea Ferată a Moldovei”, iar el a transmis-o întreprinderii „Căile Ferate din Rusia”. Renato Usatîi nu-şi ascundea interesul faţă de CFM. În martie curent, în unul dintre interviuri el a declarat că le-a propus autorităţilor moldovene să-i transmită întreprinderea în concesiune, pentru că statul nu are 3-4 miliarde de euro pentru modernizarea ramurii. Iar drept cel mai bun pretendent la acest rol, el a propus ”Căile ferate din Rusia”, deoarece este „unica corporaţie, capabilă să investească şi să reanimeze în totalitate Calea Ferată a Moldovei”.

Însă Vladimir Filat a refuzat să le ofere ruşilor căile ferate – asupra lui erau exercitate presiuni. Pe de o parte, la ÎS ”Calea Ferată a Moldovei” pretindeau românii, iar pe de alta, împotriva tranzacţiei era Bruxelles-ul. Din acel moment, drumurile lui Filat şi Usatîi s-au schimbat, iar Vladimir Filat a devenit principalul figurant în demascările scandaloase ale lui Renato Usatîi.

În regim de existenţă semi-autonomă ...

Renato Usatîi şi o parte din electoratul ce-l simpatizează pe gastarbeiterul moldovean, iute la limbă şi generos în donaţii, poziţionează „Partidul Nostru” drept o forţă a treia şi o alternativă a actualei clase politice. Politologii numesc Partidul Nostru drept „un proiect semi-autonom”.

Pe de o parte, afirmă unul dintre analiştii politici, Renato Usatîi este partenerul de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc şi acesta îl susţine tacit. O perioadă, Renato Usatîi a locuit în hotelul de cinci stele „Nobil”, care aparţine lui Vladimir Plahotniuc: potrivit versiunii oficiale el se ascundea acolo de agenţii SIS.

Deocamdată, activitatea politică a lui Usatîi corespunde intereselor adevăratului lider al PDM: Renato Usatîi „este pus pe critica împotriva lui Filat”, periodic îl acuză pe ministrul de Interne Dorin Recean şi se află practic în război cu ministrul Justiţiei Oleg Efrim, care s-a pomenit într-o situaţie destul de incomodă, după „demascarea” de către două foste subalterne ale lui. Toate acestea nu adaugă bile albe pentru PLDM în ajunul alegerilor.

Pe de altă parte, în cercurile analitice se vorbeşte că Renato Usatîi este un actor autonom, el nu se află în dependenţă directă de Vladimir Plahotniuc, aşa ca majoritatea proiectelor politice din ultima perioadă. Deoarece în spatele lui Usatîi „se află anumite grupuri de interese din Federaţia Rusă”.

Însă în anul 2011, cînd Renato Usatîi se afla în litigiu cu Gorbunţov din cauza băncii Universalbank, se afirma că „în spatele acestui tînăr curajos se află oameni foarte mari”. Cine anume, aici părerile se împart.

Potrivit unei versiuni, Renato Usatîi este un proiect al FSB. Pe de alta, în spatele lui ar sta foştii membri ai grupării din Solnţevo, „care acum au devenit oameni de afaceri respectabili”. Conform altei versiuni, în spatele proiectului politic al lui Renato Usatîi s-ar putea afla preşedintele ОАО «Российские железные дороги» Vladimir Iakunin, care are trecere la Putin şi poate obţine permisiunea pentru realizarea proiectului politic în Moldova – pentru a putea influenţa asupra proceselor politice din ţară.

Ce va fi mai departe?

În prezent, Renato Usatîi este cel mai cunoscut mecenat. El şi-a vîndut Rolls-Royce-ul pentru a transmite 500 mii de lei din suma obţinută sinistraţilor de la Botanica. De Paşti, el a alocat bani pentru cadourile ce au fost oferite la 3 mii de bătrîni, copii şi invalizi. În vara anului 2013, el a oferit un sejur la mare pentru 40 de copii din şcolile-internat, iar anul acesta promite să ducă la mare alţi 100 de copii.

În perioada sărbătorilor de iarnă el le-a înmînat tuturor veteranilor din oraşul său natal Făleşti cîte 3 mii de lei, iar pentru clubul local de kickboxing – 120 mii lei. El plăteşte pentru operaţii. A donat 2 mii de euro pentru construcţia bisericii în s. Vişnevca, raionul Cantemir.

A acordat ajutor financiar Federaţiei de Judo din Moldova, care nu putea pleca în Franţa la Campionatul Europei din cauza lipsei de bani. Anul trecut, de ziua oraşului Făleşti, a organizat un concert cu participarea trupei "Blesteashie", iar anul acesta - a Sofiei Rotaru și a lui Dmitri Malicov. De asemenea, nu demult spre bucuria doamnelor, a organizat la Bălţi un concert al lui Stas Mihailov. Iar în septembrie intenţionează să organizeze în incinta aeroportului din Bălţi un festival muzical de trei zile, unic în Moldova, cu participarea celor mai bine vîndute vedete ale showbiz-ului rusesc şi internaţional.

„El singur s-a pus într-o aşa situaţie că toţi aşteaptă bani de la el. Mă tem că odată cu epuizarea banilor se va sfîrşi şi popularitatea lui. Paradoxul constă în faptul că popularitatea lui Renato Usatîi creşte, iar în ratingurile politice el lipseşte. Pentru a ajunge în ratinguri, el trebuie să aibă un program politic, o echipă profesionistă şi organizaţii teritoriale de partid. Usatîi, practic, nu are nimici din toate acestea”, a declarat unul dintre analiştii politici.

Viitorul proiectului politic al lui Renato Usatîi este unul destul de neclar. În primul rînd, deoarece modificările în programul şi statutul Partidului Popular Republican (PPR) nu au fost făcute, deci, oficial, „Partidul Nostru” nu există, precum nu este confirmată nici alitatea de preşedinte al PPR al lui Renato Usatîi. „Dar dacă mîine fostul preşedinte al partidului Nicolae Andronic publică în „Monitorul Oficial” anunţul: rog să fie considerat nevalabilă ştampila cu numărul cutare, în legătură cu pierderea ei. Ce va face atunci Usatîi?”.

Desigur, „Partidul Nostru” a acţionat în judecată Ministerul Justiţiei. Însă chiar în cazul unei decizii favorabile a instanţei, Ministerul Justiţiei ar putea trage de timp (de exemplu, contestînd decizia judecătorească în instanţa superioară) şi, de exemplu, să înregistreze documentele „Partidului Nostru” cu 2-3 zile înaintea alegerilor sau după alegeri. În această situaţie, „Partidul Nostru” nu va putea participa la campania electorală şi la alegerile parlamentare 2014.

În al doilea rînd, proiectul politic al lui Renato Usatîi are probleme evidente cu scopurile strategice şi poziţionarea. Ele practic, nu există – în afara declaraţiilor lui Renato Usatîi.

„Partidul Nostru” nu are nici o echipă de profesionişti. Iar cel mai important, consideră interlocutorul nostru – „Partidul Nostru” nu are susţinere politică din partea Rusiei: „Pe posturile ruseşti acum este arătat foarte des Igor Dodon şi PSRM – ba ei participă la mitinguri, ba liderul socialiştilor semnează un anumit acord. Iar Usatîi şi activitatea lui politică nu sînt reflectate de posturile ruseşti. De unde eu trag concluzia că acest proiect politic nu se bucură de o susţinere politică externă. Iar într-o ţară unde guvernează partidele de cartel, unde totul este luat sub control, este imposibil să obţii victorie fără vreo susţinere din exterior”, consideră interlocutorul nostru.

Totuşi, Renato Usatîi are o manevră de ocolire. Participînd la o emisiune la unul din posturile TV, el nu a exclus varianta candidării în calitate de deputat independent.

„Eu voi desfăşura un sondaj, ce mă va costa 5 mii de euro. Dacă acesta va arăta că „Partidul Nostru” poate obține doar 4% şi noi nu trecem în Parlament, atunci noi nu vom merge în alegeri ca partid. Atuni eu aş putea participa în calitate de candidat independent, doarece astăzi eu ştiu că pot obţine cele 2% din voturile necesare”, a declarat Renato Usatîi.

Totuşi, precum a demonstrat-o în repetate rînduri practica politicii din Moldova, unde-i unul în Parlament, nu-i putere: chiar şi avînd mulţi bani şi o mare voinţă de a schimba situaţia din ţară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?