X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Autoritățile de la Chișinău promit oamenilor de afaceri din Franța un business profitabil în Moldova

18 iun. 2014,, 14:25   Economie
3703 1
Foto: noi.md
Prim-ministrul Iurie Leancă a îndemnat oamenii de afaceri din Franța să investească în economia Republicii Moldova, asigurîndu-i că Guvernul de la Chişinău va depune toate eforturile pentru a aduce standardele europene în ţara noastră, a facilita investiţiile străine şi a asigura condiţii bune pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile în Moldova, transmite NOI.md.

Declarația a fost făcută la reuniunea Mişcării Întreprinderilor Franceze (MEDEF), în cadrul vizitei oficiale a lui Iurie Lenacă în Franța. În cadrul evenimentului de la Paris, la care au participat peste 20 de companii franceze, Iurie Leancă a menționat că Moldova are un mare potenţial economic care rămîne a fi exploatat, precizînd că zonele economice libere sînt un atu important al economiei moldoveneşti şi adună o cantitate mare de investiţii străine.

Iurie Leancă a informat despre Foaia de parcurs pentru eliminarea constrîngerilor din mediul de afaceri, aprobată şi realizată de Executivul de la Chişinău, la reformele promovate pentru asigurarea unui climat invesitiţional prielnic şi acţiunile întreprinse pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării. Potrivit premierului, Guvernul de la Chişinău acordă o atenţie deosebită investitorilor străini şi încurajează parteneriatele între oamenii de afaceri din Republica Moldova şi din alte state.

Totodată, Iurie Leancă a declarat că Moldova este interesată să-şi extindă relaţiile comercial-economice cu partenerii europeni şi optează pentru iniţierea unor noi proiecte de cooperare. Pentru a realiza acest obiectiv, Moldova a ales modelul european de abordare a problemelor sistemice şi instituţionale. Premierul s-a arătat încrezător că semnarea Acordului de asociere şi crearea Zonei de liber schimb cu UE va aduce noi oportunităţi în plan economic Republicii Moldova, dar şi investitorilor şi partenerilor comerciali ai ţării noastre.

La rîndul său, preşedintele „MEDEF International”, Jean Burelle, a remarcat dinamica ascendentă a dezvoltării economice a Republicii Moldova, menţionînd importanţa acesteia în ajunul semnării Acordului de asociere, inclusiv crearea Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Volumul comerţului extern al Republicii Moldova cu Franța, în anul 2013, a înregistrat suma de 137,1 milioane de dolari SUA, deţinînd o pondere de 1,7% în comerţul total al Republicii Moldova. După volumul schimburilor comerciale înregistrat în anul 2013, Franța se situează pe locul 12 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Exportul moldovenești în Franța, în anul 2013, a constituit 35,4 mil. dolari, fiind în creştere faţă de anul 2012 cu 17,6%. Franța ocupă locul 7 din statele UE după volumul de import al mărfurilor moldovenești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?