Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ion Sturza: Noi nu sîntem nici măcar la gardul UE, nu că în anticamera UE

18 iun. 2014,, 14:41   Societate
5267 6
Foto: interakt.md
Republica Moldova nu a fost niciodată fruntașă a integrării europene din punct de vedere tehnic și nici nu beneficiază de un statut special în relațiile cu Uniunea Europeană. De acest lucru se arată convins fostul premier Ion Sturza, care a vorbit în cadrul unui interviu acordat Europei Libere despre șansele reale de eurointegrare a Republicii Moldova.

În opinia omului de afaceri, declarațiile tot mai frecvente ale actorilor politici de la Chișinău privind perspectiva integrării europene a republicii constituie o propagandă firească în campania electorală și nu au nicio legătură cu realitățile din interiorul UE.

„Republica Moldova de fapt, iarăşi trebuie s-o spunem sincer, nu a fost niciodată un fruntaş al integrării europene, tehnic vorbind. Este ţara care a fost de fapt gata să parafeze la momentul Vilnius acordul, în comparaţie chiar cu Armenia, Ucraina, Georgia, care erau gata să semneze. Noi avem foarte multe handicapuri, sau avem foarte multe de făcut pentru a implementa acest acord de asociere, care, încă o dată spun, nu este semnat”, a explicat Sturza.

Omul de afaceri opinează că atenția sporită acordată Moldovei din partea oficialilor europeni a constituit o modalitate de stabilizare a situației din regiune și nicidecum de atribuire a unui statut special. Mai mult, fostul premier se arată convins că există un mare decalaj între performanţa diplomatică a integrării europene şi realitatea din interiorul UE.

„Chiar pe diplomaţii de frunte de la Chişinău lucrul acesta îi alarmează foarte mult. La un moment dat va trebui să dăm o dare de seamă şi europenilor, şi cetăţenilor: ce s-a promis şi ce s-a întîmplat de fapt....Şi aici restanţele noastre sînt enorme, şi la capitolul economie, şi la capitolul justiţie, şi la alte multe capitole”, a remarcat Sturza.

„V-am spus: noi nu sîntem nici măcar la gardul UE, nu că în anticamera UE. Anticamera ar însemna un Acord de asociere real, pe care l-au trecut ţările care au candidat”, a remarcat Sturza.

Menționăm că anterior, premierul Iurie Leancă a declarat că reprezentanții guvernului vor depune în scurt timp o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, liderul PLDM, Vlad Filat, a menționat că Moldova va obține statut de țară-candidat la UE în 2017 și va deveni membru al comunității europene în 2020.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?