X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Nina Ştanski: Moldova și Transnistria nu trebuie să apropie malurile Nistrului, ci să construiască poduri

11 iun. 2014,, 12:39   Societate
4745 9
Foto: tiras.ru
Moldova şi Transnistria trebuie nu să apropie malurile Nistrului, ci să construiască poduri. Opinia aparține ministrului de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, și a fost exprimată marţi, în debutul conferinţei de două zile de la Freising (Germania) "Măsuri de consolidare a încrederi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean".

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul ministerului de externe din regiune, Ștanski nu a fost de acord cu punctul de vedere al vicepremierului pentru Reintegrare al Moldovei, Eugen Carpov, privitor la necesitatea "de a apropia malurile Nistrului" în ceea ce priveşte statutul şi formarea unui stat comun.

"Nu cred că malurile rîului Nistru trebuie apropiate. Este un rîu lat, frumos. Să lăsăm malurile acolo unde sînt. Dar pe aceste maluri să locuiască oameni care vor fi vecini buni, vor coopera între ei. Să construiască poduri şi să circule liber, dar nu cred că trebuie să schimbăm peisajul", a spus ea, îndemnîndu-i pe participanţii la conferinţă "să facă abstracţie de temele politice, deoarece statutul Transnistriei este definit de oamenii ce locuiesc în republică".

Ştanski o dată în plus a criticat cursul de politică externă al Moldovei, ca "avînd impact negativ asupra economiei Transnistriei".

Ea a pledat pentru intensificarea contactelor Chişinăului cu Tiraspolul, însă consideră "prioritate absolută a procesului de negocieri elaborarea soluţiilor în domeniul social-economic".

Principalul negociatori al Transnistriei şi-a exprimat regretul că deocamdată "părţile duc lipsă atît de încredere, cît şi de măsuri pentru consolidarea acesteia".

"Nu toate grupurile de experţi pot acum lucra în regim normal, deoarece "maşina represivă" din Moldova nu a fost oprită. În ultimele luni, împotriva reprezentanţilor Transnistriei în Moldova au fost intentate dosare penale, inclusiv împotriva conducătorului grupului de experţi pentru activitatea de drept şi împotriva reprezentantului administraţiei de stat din Dubăsari", a spus ea, menţionînd că "pentru crearea atmosferei cuvenite pentru lucrul experţilor reprezentanţii politici trebuie să depolitizeze la maximum planul practic".

Organizatorii conferinţei sînt OSCE şi Guvernul Germaniei. La aceasta participă reprezentanţii politici ai părţilor, conducătorii grupurilor de lucru pe domenii din Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţii formatului "5+2" şi parteneri internaţionali, care participă la procesul de negocieri. La şedinţa plenară ei au discutat situaţia reglementării transnistrene şi au continuat discutarea subiectelor ultimei runde de negocieri în formatul "5+2", care a avut loc pe 5-6 iunie la Viena. Apoi participanţii au continuat lucrul în secţiunile tematice în privinţa economiei, comerţului şi infrastructurii, mediului înconjurător şi ecologiei, educaţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?